brane dostojanstvo

Nastavnici iz cijele RS najavili protest. “Otac učenika ošamario nastavnicu i dobio samo prekršajnu kaznu. Strašno”

Nastavnici iz cijele RS protestvovat će 30. oktobra u Bijeljini, u podne, kako bi i na ovaj način skrenuli pažnju na učestalo nasilje u školama.

Kap koja je prelila čašu je posljednji napad i to na nastavnika. Otac jednog učenika srednje škole u Bijeljini je ušao u zbornicu i ošamario nastavnicu engleskog jezika. Ovaj slučaj je izazvao buru nezadovoljstva u javnosti, naročito jer je uprava škola reagovala tek kada se nastavnica obratila medijima.

Traže da bude krivično djelo

"I nakon svega čitamo da je počinilac prekršajno sankcionisan. Strašno", rekao je danas Dragan Gnjatić na pres konferenciji u pauzi sjednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja koji je donio zaključak o protestu.

Osim toga, Sindikat obrazovanja će, kako tvrdi Gnjatić, od Ministarstva prosvjete RS zvanično zatražiti da se zakonski napad na prosvjetnog radnika posebno tretira i da to bude krivično djelo.

Slobodanka Damjanović Gajić, učiteljica iz Bijeljine, podsjetila je da su u bijeljinskog regiji u godinu, nažalost, zabilježana dva napada na nastavnike. Jedan je bio u oktobru prošle godine kada je učenik kamenom pogodio nastavnika, a drugi je napad roditelja.

Sistemske mjere

"Ovo je krajni momenat da odbranimo naše dostojanstvo. Nasilje se u potpunosti mora izbaciti iz škola", poručila je ona.

Njen kolega, nastavnik u Ugostiteljskoj školi u Banjoj Luci, Milan Kolundžija poručio je da je nasilje u školama samo preslikano stanje iz društva.

"Naravno, nama su potrebne sistemske mjere i kao društvo treba da se zapitamo.

Problemi u školama se guraju pod tepih, ali je došlo vrijeme da pogledamo u oči jedni druge i da rješavamo probleme", zaključio je Kolundžija.