u rektoratu unsa

Sajam stipendija u BiH okupio izlagače iz 12 zemalja: Ovo je vrijeme mogućnosti, iskoristimo ih

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas se održava 14. sajam stipendija (UNSA Study Expo) na kojem se predstavlja 51 izlagač iz 12 države.

Univerzitet u Sarajevu i njegova Služba za međunarodnu saradnju organizirali su ovaj događaj u saradnji sa Ambasadom Republike Francuske Republike Francuske, Francuskim institutom i Campus France.

Sajam okuplja predstavnike univerziteta iz različitih zemalja, ambasade, te vladine i nevladine organizacije, nudeći posjetiteljima priliku da se upoznaju s mogućnostima studiranja, razmjene, prakse i stručnog usavršavanja, saopćeno.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Tarik Zaimović zahvalio je Ambasadi Francuske koja je partner ovogodišnjeg Sajma.

“Posebno mi je zadovoljstvo otvaranje 14. sajma stipendija u BiH na kojem povezujemo studente, profesore, međunarodne organizacije da što bolje i kvalitetnije razgovaramo, razmijenimo ideje. Mislim da je jako važno prepoznati i ulogu naših partnera, a u ovom slučaju je to Ambasada Francuske“, kazao je Zaimović.

Zaimović je dodao da je još osam ambasada doprinijelo organizaciji Sajma, uključujući ambasade Japana, Republike Turkiye, Grčke, Mađarske, Italije i Češke Republike.

“Ovaj Sajam nije prilika samo da se predstave izlagači, već je više prilika da razgovaramo, uspostavljamo saradnju i gradimo međunarodne veze koje su izuzetno važne za Univerzitet u Sarajevu“, poručio je Zaimović.

Ambasador Francuske u BiH Francois Delmas istakao je da Sajam stipendija u BiH predstavlja važan i uspješan događaj u univerzitetskom životu u kojem ove godine učestvuje više država i oko 30 univerziteta.

“Današnji dan je vrijeme mogućnosti i iskoristimo ih jer je univerzitetska saradnja sama suština evropske historije. Evropa se vijekovima gradila kroz intelektualnu saradnju i danas je tako. Zato mi podržavamo saradnju u oblasti evropskih studija kako bi dali svoj doprinos Evropi koju želimo zajedno“, poručio je ambasador Delmas.

Posebna pažnja posvećena je programima razmjene kroz Erasmus+ i sličnim inicijativama.

Srednjoškolci, studenti dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija, kao i svi zainteresovani za obrazovanje, pozvani su da iskoriste ovu priliku i istraže brojne mogućnosti koje su im dostupne.

Na 14. sajmu stipendija predstavljaju se Ambasada Republike Turkiye u BiH, Koc Univerzitet, BH Asocijacija Alumnija Turkiye (TUMED), AIESEC, Ambasada Češke Republike u BiH, Ambasada Grčke u BiH, Ambasada Italije u BiH, Marche Univerzitet u Ankoni, Ca’ Foscari Univerzitet u Veneciji, Rondine Cittadella della Pace, Univerzitet u Camerinu, Univerzitet u Trstu, Univerzitet u Urbinu, Ambasada Japana u BiH, Ambasada Mađarske u BiH, Ambasada Republike Francuske u BiH, Francuski institut i Campus France, Centrale Lyon – ENISE – National School of Engineers of Saint-Étienne, Centrale Nantes – Engineering school, ISC Paris business school (ESC ISC Paris), Y schools, Univerzitet u Poitiersu, Univerzitet Limoges, Univerzitet Bordeaux Montaigne, Univerzitet Bretagne Sud, Sciences Po, Univerzitet Artois, Ambasada SAD u BiH, US alumni asocijacija u BiH, NYU Abu Dhabi, UAE, OeAD / Study in Austria, Webster Vienna Private University, Univerzitet u Grazu, Aalen Univerzitet, Freie Universität Berlin, Friedrich-Alexander Univerzitet u Erlangen-Nürnbergu, Philipps Univerzitet u Marburgu, Program stipendija njemačke privrede, Humanity in Action BiH, Inkubator drustvenih inovacija “Munja”/ Hocu.ba, Ministarstvo civilnih poslova BiH – CEEPUS, Nacionalna Erasmus+ kancelarija u BiH, Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet u Mariboru, Univerzitet u Novoj Gorici, Univerzitet u Primorskoj, Univerzitet u Novom Mestu, Univerzitet Nova, BRAVO, Univerzitet u Sarajevu – Erasmus+, Erasmus Mundus Asocijacija i Fondacija Konrad Adenauer.