vijest iz Bruxellesa

Evropska komisija usvojila reformske agende za pet zemalja zapadnog Balkana: BiH izuzeta

Evropska komisija je usvojila reformske agende za pet država Zapadnog Balkana, saopćeno je iz ove institucije.

Agende su usvojene za Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju te Srbiju. Bosna i Hercegovina je izuzeta iz paketa jer je Briselu podnijela nepotpunu reformsku agendu.

Evropska komisija je saopćila da očekuje od Bosne i Hercegovine da zvanično podnese svoju Reformsku agendu kako bi nastavila sa procjenom i nastavlja podržavati vlasti da je finaliziraju, za dobrobit svih građana.

Kako se navodi u saopćenju iz EK, usvajanje reformskih agenda je bio ključan za omogućavanje plaćanja u okviru EU fonda za reformu i rast od 6 milijardi evra, koji će biti izvršen po završetku dogovorenih reformskih koraka.

Povodom usvajanja reformskih agenda, predsjednica evropske komisije, Ursula von der Leyen je ocijenila da je impresionirana radom partnera sa zapadnog Balkana na njihovim reformskim agendama.

"To pokazuje da su posvećeni uspjehu Plana rasta. To je naša mapa puta da približimo ekonomije zapadnog Balkana našoj. I da svojim kompanijama daju pristup i sredstva da se takmiče na našem jedinstvenom tržištu. Svi imaju koristi, a to je veliki iskorak ka Evropskoj uniji", izjavila je predsjednica EK.

Reformske agende koje je EK formalno usvojila se fokusiraju na reforme u prioritetnim oblastima vladavine prava i drugih osnova, upravljanja, digitalne i zelene tranzicije, razvoja ljudskog kapitala i poslovnog okruženja.

Kako je potvrđeno u sjedištu EK, svaki korisnik je predložio listu indikativnih investicija koje će se finansirati u okviru Fonda, a koje su ključne za otključavanje socio-ekonomskog rasta, a koje će biti odobrene u kontekstu Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Isplate će se vršiti dva puta godišnje do 2027. godine, na osnovu zahtjeva koje su podnijeli partneri sa Zapadnog Balkana i provjere od strane Komisije tri seta uslova. Ovi uslovi se odnose na održavanje demokratskih mehanizama, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Poseban preduslov se odnosi na Srbiju i Kosovo koji moraju konstruktivno da se angažuju u normalizaciji svojih odnosa, uključujući primenu svih sporazuma iz dijaloga, koji će biti procijenjeni uzimajući u obzir ulogu i doprinos Evropske službe za vanjske poslove", navodi se u saopćenju EK.

Nakon usvajanja reformskih agenda, Evropska komisija će sada pristupiti potpisivanju ugovora o zajmu i olakšicama sa zemljama korisnicima.

Ugovor će uključivati obaveze za korisnike da preduzmu odgovarajuće mjere za sprečavanje, otkrivanje i ispravljanje prevara, korupcije, sukoba interesa i nepravilnosti koje utiču na finansijske interese Unije, kako bi izbjegli dvostruko finansiranje i preduzimanje pravnih radnji za povraćaj sredstava koja su zloupotrebljena.

Ugovor će uključivati i prikupljanje adekvatnih podataka o primaocima sredstava u okviru Instrumenta i pravima koja će se dodijeliti Komisiji, Evropskoj kancelariji za borbu protiv prevara (OLAF) i Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) gdje je primjenjivo.

Zemlje korisnice sada mogu zatražiti oslobađanje predfinansiranja do sedam posto njihove ukupne indikativne alokacije predviđene u okviru paketa.

"Isplata avansnog finansiranja zavisit će od stupanja na snagu ugovora o kreditu i kredita, kao i uz poštovanje preduslova, koje će Evropska Komisija pratiti prije svake isplate", navodi se u saopćenju EK.

Inače, Evropska komisija je usvojila ove reformske agende na dan kada predsjednica ove institucije Ursula von der Leyen počinje balkansku turneju. Naime, ona će u periodu između 23. i 26. oktobra posjetiti sve države regiona. Posjetu počinje u Albaniji a završava u Crnoj Gori.