današnja sjednica

Vijeće ministara razriješilo Galića sa pozicije zamjenika direktora SIPA-e

Zoran Galić više nije zamjenik direktora SIPA-e, objavio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

"Galić je razriješen sa 8.7.2024. godine, a zaključkom Vijeća ministara BiH onemogućeno mu je pravo za otpremninom ili nekim drugim beneficijama jer bjegunac kojeg traže organi gonjenja ne zaslužuje beneficije", kazao je Konaković.

Ta odluka je donesena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Galić se sumnjiči u izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Također, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznata osoba iz navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedenu osobu.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, 8. jula u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EVROPOL-a.