saopćenje SDA

Kešo: Trojka ne bi smjela pogodovati Dodiku u preuzimanju kontrole nad Komisijom za koncesije BiH

Ovih dana privodi se kraju konkursna procedura za imenovanje nove Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine. Zbog političkih opstrukcija i blokada, te rada u tehničkom mandatu, rezultati rada ove Komisija praktično ne postoje, ocijenio je Safet Kešo, zastupnik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz SDA.

Kešo ističe da su iz entiteta RS su u nekoliko navrata tražili i ukidanje ove komisije.

Ipak, riječ o vrlo bitnom regulatornom tijelu na nivou države, koja uz ostalo rješava i sporove entiteta sa državom u vezi sa državnom imovinom. Otuda su i blokade i zahtjevi iz entiteta RS za ukidanje Komisije jasniji, navodi se u saopćenju.

Međutim, smatra Kešo, konkurs za izbor sedam novih članova je raspisan i sve su prilike da će vlasti entiteta RS, ako je već ne mogu ukinuti, pokušati ovu Komisiju staviti pod kontrolu. Takve sumnje dodatno podgrijavaju i neka od imenima koja se nalaze u konkurenciji za izbor tri člana iz entiteta RS, tri iz entieta FBiH i jednog iz Distrikta Brčko.

Prva odluka koja bi se trebala naći pred novoimenovanom Komisijom za koncesije je rješavanje spora između države Bosne i Hercegovine i entiteta RS u vezi sa izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela.

Kao što je poznato, Ustavni sud BiH je po zahtjevu 24 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH još polovinom 2021. godine utvrdio da postoje pravne dileme u vezi sa dodjelom koncesije za ovaj projekat, te je naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor.

Spor nije riješen, Komisija nije donijela odluku, a predmet je zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH završio u Tužilaštvu BiH.

"Spor će, dakle, rješavati nova Komisija, koju imenuje Vijeće ministara BiH a potvrđuje većinom glasova Parlamentarna skupština BiH. Ukoliko kontrolu nad Komisijom bude imao Dodik, ne treba uopće sumnjati kakva će odluku o hidroelektrani Buk Bijela biti donesena i kakve će biti sve buduće odluke koje se tiču državne imovine. U to, dakle, ne treba sumnjati, ali ono u šta se svakako mora sumnjati je odnos Trojke prema ovom pitanju. Postoji sasvim dovoljno elemenata za sumnje da će Trojka, uz sve dosadašnje propuste, ponovo pogodovati Dodiku u ovom novom poduhvatu protiv države Bosne i Hercegovine. I biti njegov saučesnik. Jer, ne treba zaboraviti da je u martu ove godine nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić, ujedno i predsjednik SDP-a, izjavio da je „postigao dogovor sa premijerom RS Viškovićem da dvije elektroprivrede (EPBiH i EPRS) dobiju po 25 posto udjela u ovom projektu, dok bi 50 posto pripalo Republici Srbiji“. Dakle, Nikšić je unatoč odluci Ustavnog suda BiH, znajući da je projekat osporen, postigao dogovor sa vlastima RS. U čije ime, ko ga je ovlastio?", kaže Kešo, navodi se u saopćenju.

Ako taj dogovor postoji, navodi dalje Kešo, a Nikšić sam kaže da postoji, "onda je za očekivati da će Trojka zajedno s Dodikom birati Komisiju za koncesije BiH koja će ispunjavati po državu štetne dogovore dvojice premijera entiteta i raditi po Dodikovog diktatu, a ne voditi računa o interesima države".

"Sprema li se Trojka za novo savijanje podaničke kičme i novu izdaju znat ćemo u narednim danima. Ovaj put su upozoreni. Neće moći reći, kao u slučaju pogubnog Zakona o prebivalištu, „da SE NIJE RAZMIŠLJALO da će MUP RS-a zloupotrijebiti taj Zakon“. U ovom slučaju imaju sasvim dovoljno vremena da – RAZMIŠLJAJU !! Naravno, ako umiju i ako smiju!!", poručuje Kešo, navodi se u saopćenju.