HDZ-u na ruku

Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora PSBiH za Raport: Drago mi je da je stavljena tačka na slučaj bjegunca Zorana Galića

Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, komentirao je za Raport odluku Vijeća ministara BiH da razriješi Zorana Galića s pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu.

Uz napomenu da je za informaciju o Galićevom razrješenju čuo iz medija Obralija kaže da on kao predsjednik Nezavisnog odbora pozdravlja tu odluku.

Veliki interes javnosti

„Drago mi je da je to pitanje konačno riješeno, jer ono je veoma dugo opterećivalo i institucije i javnost, naročito zbog toga što se odnosilo na visokopozicioniranog policijskog službenika koji je pobjegao i nije dostupan pravosudnim organima ove zemlje. Drago mi je da je stavljena tačka na to pitanje i mi ćemo ispoštovati odluku Vijeća ministara BiH- kazao je Obralija za Raport.

Podsjećamo, Nezavisni odbor PSBiH je tijelo koje je između ostalog nadležno za provođenje procesa odabira kandidata za čelnike policijskih tijela u BiH, ali i za predlaganje njihove smjene.

Još 1. augusta je Nezavisni odbor predložio „da Vijeće ministara BiH razmotri mogućnost smjene Zorana Galića s pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, istovremeno imajući u vidu da je Galić podnio zahtjev za razrješenje s pozicije zamjenika direktora SIPA-e“, ali Vijeće ministara BiH nije postupalo po ovom prijedlogu.

Zvaničan razlog tome koji je za to ranije iznio ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, bio je da Nezavisni odbor „ nije uputio konkretan prijedlog za smjenu“, međutim u konačnici se ispostavilo da nije bilo političke volje, odnosno saglasnosti HDZ-a BiH da Galić bude smijenjen, nego je traženo njegovo razrješenje a na čemu je HDZ ustrajao do kraja.

Novi izbor u skladu s nacionalnim ključem i stranačkim plijenom

Sada kada Galić više nije zamjenik direktora SIPA-e slijedi izbor novog kadra na tu poziciju.

Prema zakonskim procedurama Nezavisni odbor PSBiH nakon što dobije odluku Vijeća ministara BiH o Galićevoj smjeni u obavezi je raspisati konkurs za njegovog nasljednika u fotelji zamjenika direktora SIPA-e, odnosno za popunjavanje te pozicije.

Prema raspodjeli pozicija u državnim policijskim agencijama u skladu s „nacionalnim ključem“, ali i stranačkom „plijenu“i novi zamjenik direktora SIPA-e bit će Hrvat iz HDZ-a BiH.