neradna nedjelja

Predsjednica sindikata trgovine za Raport: Ovo je veliki korak za nas, uspjeli smo staviti interese radnika na političku agendu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Nacrt Zakona o unutarnjoj trgovini, na sinoć održanoj sjednici.

Vjerovatno najznačajnija odredba zakona jeste da nedjelja i praznici moraju biti neradni dani za radnike u trgovini.

Ovo je veliki korak u borbi za prava radnika, smatra Mersiha Beširović. predsjednica Sindikata radnika zaposlenih u trgovini BiH.

"Veliki korak je napravljen, nakon godina zagovaranja i borbe konačno vidljiv rezultat. Pored svega onoga što zabrana rada nedjeljom i praznicima donosi, a o čemu smo već jako puno govorili u procesu koji je iza nas, ovaj Zakon pokazuje da trgovci više nisu na marginama društva i tržišta rada. Uspjeli smo staviti interese i želje radnika u trgovini na političku agendu a podrška koju su pokazali zastupnici i zastupnice koji su glasala ZA danas je jako bitan podstrek za dalju borbu", rekla je predsjednica Sindikata radnika zaposlenih u trgovini BiH Mersiha Beširović za Raport.

Međutim, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u Nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini u posljednji trenutak ugradila amandman s ciljem omogućavanja općinama i gradovima da ne primjenjuju neradnu nedjelju.

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je potrebno dodati novi stav (10) člana 18. kojim se ostavlja mogućnost gradskom/općinskom vijeću da podnese prijedlog Vladi FBiH za donošenje odluke kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriji tog grada/općine mogu biti izuzeti od primjene odredbi stavova (1), (2) i (3) istog člana", navedeno je u obrazloženju Vlade Federacije BiH.

Vrijedi istaknuti kako je Nacrt Zakona usvojen sa 69 glasova za, dva glasa protiv i 16 suzdržanih glasova.

Da bi zakon stupio na snagu, neophodno je da ga u istom tekstu podrži većinom glasova i Dom naroda čija je sjednica sazvana za 31. oktobar, a ovaj zakon predložen u vrhu dnevnog reda.