recept

Preukusno jelo koje će vas zasititi za cijeli dan: Njeno veličanstvo musaka

Musaka je tradicionalno jelo koje potiče iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, paradajzom i sve to preliveno kremastim bešamel umakom.

Grčka verzija ovog preukusnog jela bez sumnje je jedno od najpopularnijih u toj mediteranskoj zemlji i teško da ćete danas pronaći konobu koja ne poslužuje „moussakas” ili domaćinstvo koje ju ne priprema u posebnim prilikama.

Na Balkanu se uglavnom pravi s krompirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Musaka od krompira i mljevenog mesa zasitno je jelo koje će vas držati cijeli dan, gotova je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u porodici.

  • 500 g mljevenog mesa
  • 10 krompira (srednje veličine)
  • 1 luk
  • 2-3 luka
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • Ulje za dinstanje
  • Začini: sol, biber, crvena mljevena paprika (po želji)
  • U široku tavu ili lonac pospite malo ulja da pokrije dno, dodajte narezani luk i češnjak te pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte mljeveno meso te dinstajte 10-15 minuta uz stalno miješanje, dok ne promijeni boju sa svih strana. Dodajte sol, papar i crvenu papriku po želji i maknite s vatre.
  • Ogulite krumpir, operite ga pa narežite na ploške debljine cca 5 mm.  Dodajte sol te sve dobro izmiješajte.
  • Zagrijete pećnicu na 190 stupnjeva. Izvadite vatrostalnu posudu i premažite s nekoliko kapi ulja, tek toliko da se donji red krumpira pri pečenju ne zalijepi. Složite red krumpira pa red mljevenog mesa, sve dok ne potrošite sve sastojke. Imajte na umu da zadnji red moraju biti krumpiri.
  • Vatrostalnu zdjelu prekrijete folijom i stavite u zagrijanu pećnicu sat vremena na 200 stupnjeva. Pred kraj sve zalijte smjesom od jaja i kiselog vrhnja kojoj možete dodati i ribani sir. Pecite sve zajedno još nekoliko minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Prije rezanja pustite da se musaka malo ohladi, 15 do 20 minuta, a uz jelo možete poslužiti zelenu salatu po izboru.