GLOBALNA EKONOMIJA

Pad indeksa na Wall Streetu: Dionice McDonalds'a najveći gubitnici

Indeksi na Wall Streetu jučer su pali, dok rastući prinosi na sigurnije trezorske zapise pritišću cijene dionica velikih korporacija, posebice tehnoloških, a investitori su sve manje uvjereni da će Fed u novembru ponovno oštro sniziti kamatne stope.

Dow Jones indeks jučer se spustio za 409.94 boda ili 0.96 posto, na 42.514 bodova, zabilježivši najveći dnevni postotni pad u zadnjih mjesec dana. S&P 500 indeks korigiran je naniže za 0.92 posto, na 5797 bodova, zabilježivši pad treći dan zaredom, dok je Nasdaq oslabio 1.6 posto, na 18.276 bodova.

"Tržište teško probavlja najnoviji rast prinosa"

Američka su tržišta blizu rekordno visokih nivoa, ali kombinacija zarade, promjenjivih izgleda monetarne politike i nadolazećih predsjedničkih izbora stavit će na kušnju rast i mogla bi potaknuti volatilnost, napominju analitičari.

Prinosi na 10-godišnje američke trezorske zapise dosegnuli su nove najviše nivoe u zadnja tri mjeseca jer investitori smanjuju svoja očekivanja oko Fedova daljnjeg tempa snižavanja kamatnih stopa s obzirom na snažne ekonomske pokazatelje i nadolazeće predsjedničke izbore.

"Tržište teško probavlja najnoviji rast prinosa", kazao je Adam Turnquist, strateg u LPL Financialu, dodavši da više kamate i prinosi po trezorcima negativno utječu na tržište dionica.

Najveću korekciju cijene pretrpjele tehnološke firme

Među dionicama koje su senzitivne na promjene kamatnih stopa najveću korekciju cijene pretrpjele su tehnološke, a pritom je cijena dionice Nvidije pala 2.8 posto, Applea 2.16 posto, Meta Platformsa 3.15 posto te Amazona 2.63 posto. Od 11 dioničkih sektora sadržanih u S&P 500, porasle su u prosjeku cijene u tek dva - nekretninskom i komunalnom.

"Tržište je dosegnulo historijski visoke nivoe i sada portfelj menadžeri razmatraju da možda uberu nešto profita", tumači raspoloženje među tržišnim sudionicima Thomas Martin, portfelj menadžer u Globalt Investmentsu.

Dionica McDonalds'a najveća gubitnica

Najveća gubitnica bila je dionica McDonalds'a, s padom cijene za više od pet posto nakon što je infekcija E. coli bakterijom koja je pronađena u jednom od njegovih hamburgera uzrokovala smrt jedne osobe i obolijevanje brojnih drugih.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi jučer su pali. Pritom je londonski Ftse oslabio 0.58 posto, na 8258 bodova, frankfurtski DAX za 0.23 posto, na 19.377 bodova, a pariški CAC za 0.5 posto, na 7497 bodova.