UMJETNA INTELIGENCIJA

Brojni poznati umjetnici potpisali izjavu protiv treniranja AI-ja na njihovim djelima

O problemu treniranja sistema generativne umjetne inteligencije na umjetničkim djelima bez dozvole već se mnogo raspravlja u javnosti. Sve je potaknuto "eksplozijom" GenAI alata za stvaranje teksta, slika, videa i muzike, koji su gotovo svi trenirani na materijalima zaštićenima autorskim pravom. Ta je praksa predmet i nekoliko sudskih procesa, koji su trenutačno u toku, a sve se češće može čuti glas autora, koji ne žele da se AI modeli za trening koriste njihovim autorskim djelima.

"Stop treningu"

Najveća inicijativa dosad u tom smjeru naziva se "Izjava o treniranju umjetne inteligencije", a potpisalo ju je oko 13,5 hiljada strukovnih organizacija i pojedinačnih umjetnika. Izjava je kratka, jasna i nedvosmislena:

"Nelicencirana upotreba kreativnih radova za obuku generativne umjetne inteligencije velika je nepravedna prijetnja egzistenciji ljudi koji stoje iza tih djela i ne smije se dopustiti."

Iza te su izjave svojim potpisom stala i neka zvučna imena iz muzičke industrije, kao što su Björn Ulvaeus (ABBA), Robert Smith (The Cure), Thom Yorke i Radiohead, kompozitori John Rutter i Max Richter, spisatelji Kazuo Ishiguro, Emma Donoghue, Ian Rankin, James Patterson, Ted Chiang i Joanne Harris te glumci Julianne Moore, Kevin Bacon, Rosario Dawson i Kate McKinnon, da spomenemo samo neke. Uz njih, izjavu podržavaju i brojna udruženja nezavisnih izdavača iz svih kreativnih industrija iz SAD, Velike Britanije i ostatka svijeta.

Inicijativa je slična onoj pokrenutoj u aprilu, u kojoj je više od 200 muzičara, okupljenih u udruženje Artist Rights Alliance, potpisalo otvoreno pismo naslovljeno "Prestanite obezvrjeđivati ​​muziku", s istim ciljem – zaustavljanjem prakse neodgovornog korištenja njihove autorske muzike za treniranje AI modela, bez dozvole ili naknade, kako bi oni potom stvarali muziku lošeg kvaliteta i tako doveli do "utrke prema dnu". "Taj napad na ljudsku kreativnost mora biti zaustavljen", poručili su tada muzičari s liste koju predvode Aerosmith, Stevie Wonder, Billie Eilish, Nicki Minaj, R.E.M. i mnoga ostala svjetski poznata imena.