TJELESNA FLEKSIBILNOST

Test koji bi mogao pokazati koliko dugo ćemo živjeti. Možete li izvesti ovu vježbu?

Tjelesna fleksibilnost u starijoj dobi može pokazati hoćemo li biti dugovječni, odnosno što smo gipkiji, to je vjerojatnije da ćemo duže živjeti, zaključak je brazilske studije koja je procjenjivala fleksibilnost muškaraca i žena te otkrila da je fleksibilnost bila snažno i obrnuto povezana s rizikom smrtnosti tokom 13-godišnjeg razdoblja praćenja. Voditelj studije, dr. Claudio Gil Araújo, rekao je da time nije iznenađen, jer poznato je da je smanjena fleksibilnost povezana s lošim preživljenjem. Rezultati su objavljeni u publikaciji Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Viša smrtnost

Sudionicima, a bilo je 2087 muškaraca i 1052 žene, ocijenjen je stepen fleksibilnosti na temelju opsega 20 pokreta u sedam zglobova. Minimalna ocjena bila je 0, maksimalna 80. Tokom praćenja umrlo je 9,6 posto sudionika, uglavnom od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

"Vjerojatnost za umiranje tokom 13 godina praćenja bila je blizu jedan posto kod muškaraca koji su imali rezultat na ocjeni fleksibilnosti viši od 49 i kod žena s rezultatom iznad 56. S druge strane, muškarci i žene smješteni u deset posto najnižih rezultata imali su stope smrtnosti 26,9, odnosno 18,2 posto", rekao je Araújo.

Prema suautoru studije, kardiologu Barryju Franklinu, muškarci s najlošijom fleksibilnošću imali su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti tokom razdoblja praćenja od onih s visokom fleksibilnošću. Među ženama ta je vjerojatnost bila gotovo pet puta veća. Minusi studije su to što je pratila uglavnom imućne bijelce, istraživači nisu kontrolirali vrijeme mjerenja fleksibilnosti u danu niti varijable poput prehrane i tjelesne aktivnosti. Pored toga, priznali su da smanjena fleksibilnost može biti posljedica loših životnih navika, a ne uzročni faktor rizika za smrtnost.

Kvalitet života

Kritičari studije slažu se da su pokretljivost i raspon pokreta važni za dugoročno zdravlje, no misle da studija ne pruža dovoljno dokaza da bi se istezanje preporučilo kao način smanjenja smrtnosti.

"Dok ne bude više podataka koji mogu pokazati uzročno-posljedičnu vezu s istezanjem i zdravstvenim ishodima, vrijeme je bolje provesti radeći aerobne aktivnosti i aktivnosti za jačanje mišića", smatra dr. Jonathan Bonnet, stručnjak za vježbanje. Bez obzira na nedostatke, autori studije smatraju da im nalazi daju dodatno streljivo da kažu kako veća fleksibilnost može poboljšati dugoročno preživljenje ili zdravstvene ishode.

"To je zato što fleksibilnost "poboljšava kvalitetu života i ravnotežu te smanjuje mogućnost padova, a sve su to razlozi zbog kojih bi trebala biti važna i široj javnosti i kliničarima", zaključio je Franklin.

Na jednoj nozi

Na svojoj klinici sportske medicine Clinimex u Rio de Janeiru Claudio Gil Araújo već je ranije proveo dvije studije fleksibilnosti. Prva je pokazala da je sposobnost ustajanja iz sjedećeg položaja na podu snažan prediktor dugovječnosti osobe. Druga je sugerirala da je nemogućnost stajanja na jednoj nozi najmanje deset sekundi povezana s povećanim rizikom od smrti tokom idućih sedam godina.