pala odluka

Ademir Zurapović ne može suditi bh. ligu, “rampa” stigla iz Saveza RS!

Košarkaški savez Republike Srpske protivi se tome da Ademir Zurapović sudi u tekućoj sezoni Prvenstva Bosne i Hercegovine, saznaje Raport.

Navodno su ostale članice Košarkaškog saveza BiH (regionalni savezi Tuzla, Zenica i Sarajevo te Košarkaški savez Heceg-Bosne) bili "za", no iz RS je stigao negativan odgovor.

Slučaj "Zurapović" bio je tema prethodne sjednice Upravnog odbora KSBiH na kojem nije usvojena nikakva odluka u vezi jednog od najboljih svjetskih sudija, jer se čekalo izjašnjenje KSRS.

A kako smo saznali, stigao je negativan odgovor.

Kako su konstatirali na sjednici Upravnog odbora, prema našim pravilima, kao i pravilima FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija), sudije mogu suditi do 50 godine života (Zurapović je premašio tu granicu).

Za izuzeća od ovog pravila navodno je bila potrebna posebna odluka UO koja nije stigla.

Tako ćemo Zurapovića, koji je ove godine već sudio Olimpijske igre, gledati u FIBA Ligi prvaka i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali ne i na najvišem rangu bh. košarke.

Inače, Zurapović ima FIBA-inu licencu koja je važeća do septembra iduće godine. Međutim, to očito nije dovoljno da bi zadovoljio "kriterije" domaćih eksperata. Zaista smiješno...

Bilo je na sjednici Upravnog odbora govora i o ženskoj reprezentaciji BiH, koja je nedavno ostala bez selektora.

Upravni odbor je odlučio da, s obzirom na finansijsku situaciju, domaći trener preuzme žensku reprezentaciju u predstojećem kvalifikacijskom prozoru.

Odlučeno je da se obavi razgovor sa Dragom Karalićem, a član Upravnog odbora Arnel Kalušić je zadužen da sastavi širi spisak reprezentativki, uz saradnju sa tim-menadžerom "Zmajica" Razijom Mujanović i tehničkim sekretarom KSBiH Natašom Bašović.

Podsjetimo, "Zmajice" će u nastavku kvalifikacija 7. novembra ugostiti Švicarsku i tri danas kasnije gostovati Crnoj Gori nakon što su izgubile uvodna dva meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2025.

Bh. košarkašice su pod vodstvom već bivšeg selektora Miloša Pavlovića u novembru prošle godine poražene na domaćem terenu od Crne Gore (70:91) i u gostima kod Luksemburga (64:77).

Pavlović je u junu 2023. imenovan za selektora, a ostavku je podnio ovog mjeseca.