odgođeni izbori

CIK donio posebnu instrukciju za birače u Jablanici

Izbori u Jablanici će biti održani u nedjelju, 3. novembra

Centralna izborna komisija BiH donijela je posebnu instrukciju o načinu identifikacije za glasanja birača na odgođenim izborima u Jablanici.

Prema njoj birač kojem su u elementarnoj nepogodi uništene lične isprave, svoje biračko pravo može iskoristiti uz predočenje obrasca lične karte s fotografijom (LK-O-I4) izdate od nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Za izdavanje obrasca lične karte s fotografijom - LK-O-I4 neophodno je da se birač lično obrati nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova te izvrši prijavu da su mu identifikacioni dokumenti uništeni, na temelju čega će mu biti izdat obrazac lične karte s fotografijom LK-O-I4.

Za potrebe glasanja birača na biračkom mjestu 126A013 (Donja Jablanica), izborna komisija osnovne izborne jedinice Jablanica odredit će novu lokaciju biračkog mjesta na kojoj će birači ostvariti svoje biračko pravo te o tome obavijestiti birače.

Centralna izborna komisija BiH je imenovala dva koordinatora u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za koordiniranje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Jablanica.

Centralna izborna komisija BiH je donijela Odluku o održavanju lokalnih izbora 2024. godine u izbornoj jedinici Jablanica koji će biti održani u nedjelju, 3. novembra.