policija izuzela snimke

Direktori srednjih škola iznijeli detalje jutrošnje pucnjave: Sve se desilo u 3 sekunde, kamere su snimile incident

Srednja škola metalskih zanimanja čiji je učenik upucan danas je prešla na online način nastave, dok Srednja mašinska tehnička škola čiji je učenik pucao nastavu je nastavila redovno jer se, prema riječima direktora, učenici ne osjećaju ugroženo

Direktorica Srednje škole metalskih zanimanja Irma Behlulović obratila se medijima nakon incidenta koji se desio jutros u školi kada je došlo do pucnjave prilikom koje je jedan učenik ranjen u potkoljenicu.

Ona je kazala da su kao škola poduzeli sve potrebne procedure, obavijestili policiju, hitnu pomoć, kontaktirali roditelje, a jedan kolega je otišao u pratnji sa ranjenim učenikom i sa vozilom hitne pomoći u KCUS.

"Tim za krizne situacije je zasjedao, imali smo sastanak, ovom slučaju je potreban multisektorski pristup. Nikome nije drago da se ovo događa, morate shvatiti i moju trenutnu uzbuđenost zbog slučaja", poručila je medijima.

Zatim je na pitanje novinara da li je išta zaključeno na navedenom sastanku kriznog tima i da li su poduzeti neki koraci, poručila:

"Sastanak je procedura, nema se tu šta preduzeti, pružili smo podršku roditeljima, potpuno smo preduzeli procedure koje su bile do nas. Ovaj incident od jutros - ranjavanje učenika, niko nije mogao pretpostaviti", navela je.

Dodala je da se cijeli incident zabilježen na video kamerama koje su postavljene širom škole.

"Sve se vidi na video zapisu, policija je izuzela te snimke. Vidi se kako je došlo do situacije, sve se desilo u 3 sekunde", kazala je direktorica Behlulović.

Istakla je da se nastava u školi danas odvija online.

"Ja sam na svoju odgovornost, a u najboljem interesu učenika, roditelja i uposlenika, odlučila da se nastava danas održava online."

Naglasila je da drugi učenik, onaj koji je pucao, nije učenik njihove škole.

Zamolila je medije da pomognu koliko mogu te da se ne dižu tenzije te da svi zajedno našu djecu multisektorski pokušamo usmjeriti na ono što je dobro.

Učenik koji je pucao pohađa Srednju mašinsku tehničku školu, potvrdio je direktor ove odgojno-obrazovne ustanove Faruk Čupović.

Istakao je da je riječ o učeniku prvog razred.

"Nemamo zvaničnu potvrdu identiteta. Postupljeno je u skladu sa zakonom, policija je poduzela mjere, mi smo u skladu s našim nadležnostima pružili podršku ranjenom učeniku, zbrinjavanje na KCUS i kontaktiranje policije, kao i psihološka podrška.

U našoj školi nastava se odvija redovno, učenici se ne osjećaju ugroženo", izjavio je.

Dodao je da o učeniku za kojeg se sumnja da je pucao, do danas u evidenciji nisu imali zabilježenih niti prijavljenih neprihvatljivih oblika ponašanja.