dopunjeni podaci cik-a

Neizvjestan ishod izbora u Bosanskom Petrovcu, SDA sumnja u regularnost glasanja: Nismo ni znali niti očekivali glasove iz Srbije

Iz SNSD-a se trenutno ne žele oglašavati dok ne budu potvrđeni zvanični izborni rezultati CIK BiH

Utrka za prvog čovjeka Bosanskog Petrovca još je neizvjesna. Prema novim dopunjenim podacima Centralne izborne komisije BiH, Bobana Velaga Lipić (SNSD) ima jedan glas više u odnosu na Mahmuta Jukića (SDA).

Rezultat je to pristiglih glasova u odsustvu, mobilnih timova i diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Kandidat SDA za načelnika Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić kaže da oni sumnjaju u regularnost glasova dobijenih iz Srbije.

"Desilo se u međuvremenu da su stigli neki glasovi koje mi nismo ni očekivali niti smo znali za njih. Radi se o konzularnom predstavništvu u Republici Srbiji i tu je 10 glasova koji su otamo došli" navodi Jukić.

U SDA-u kažu da su uočene neregularnosti na više biračkih mjesta u toj općini i podsjećaju da je CIK BiH naredio ponovno brojanje glasova u četiri izborne jedinice u Bosanskom Petrovcu za nivo Općinskog vijeća.

"Neregularnost koju smo uočili jeste kod biračkih mjesta u Suvaji, Koluniću i Bukovači jeste da za nivo načelnika apsolutno nema nevažećih listića što je nevjerovatno uzimajući u obzir da se radi o starijoj populaciji građana i stoga smatramo da se to nije moglo desiti", ocijenila je predsjednica SDA Bosanski Petrovac Ansela Husetić.

Dodaje kako će uložiti prigovor CIK-u BiH nakon što zvanično budu potvrđeni rezultati izbora.

"Mi ćemo nakon utvrđenih rezultata koje očekujemo u ovih par dana poduzeti sve zakonske mogućnosti i tražiti ponovno brojanje glasova u cijeloj izbornoj jedinici u Bosanskom Petrovcu", poručila je Husetić.

Iz SNSD-a se trenutno ne žele oglašavati dok ne budu potvrđeni zvanični izborni rezultati CIK BiH.

Pravo glasa u Bosanskom Petrovcu imalo je 6.290, a osim kandidata Mahmuta Jukića i Bobane Velage Lipić, za načelnika Bosanskog Petrovca pretendovao je i Haris Mešić iz Nezavisne liste kojeg su podržali NiP, Stranka za BiH, Pomak i NES, koji je osvojio 600 glasova.