začarani krug nasilja

Putin na samitu BRICS-a: Ispravite historijsku nepravdu prema Palestincima

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog trenutne eskalacije tenzija na Bliskom istoku, nazivajući izraelsko-palestinski sukob "jednim od najkrvavijih u dugoj seriji sukoba".

Naglasio je potrebu da se ispravi historijska nepravda prema palestinskom narodu.

Govoreći na sastanku u formatu BRICS Outreach/Plus u ruskom gradu Kazanu, Putin je naglasio da je u Pojasu Gaze ubijeno više od 42.000 ljudi, od kojih su većina civili.

"Borbe u Gazi su počele prije godinu dana i sada su se proširile na Liban. Ostale zemlje u regionu su također pogođene. Nivo sukoba između Izraela i Irana je porastao. Sve ovo liči na lančanu reakciju, dovodeći cijeli Bliski istok na ivicu punog rata", upozorio je Putin.

Izrazio je zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi, rekavši da se ona "brzo pogoršava", s tim da broj izbjeglica i interno raseljenih Palestinaca već premašuje 1,5 miliona.

"Pričinjena je ogromna šteta na infrastrukturi i stambenim zgradama, školama, bolnicama i društvenim objektima, a uništavanje se nastavlja", rekao je Putin.

Kazao je da je Rusija, uprkos svojim brojnim problemima, aktivno uključena u napore za rješavanje sukoba od početka eskalacije, zajedno s članicama BRICS-a i drugim partnerima.

Naveo je da je u novembru prošle godine održan hitan videosamit BRICS-a o situaciji u Gazi.

"Hitan zadatak je, naravno, pokretanje sveobuhvatnog političkog procesa za rješavanje problema Bliskog istoka u potpunosti. Neophodno je zaustaviti nasilje, pružiti vitalnu pomoć žrtvama i ublažiti njihove patnje", naglasio je Putin.

Ruski lider je ponovio "principijelni" stav Moskve o rješenju s dvije države, ističući da se rješenje mora postići na općepriznatoj međunarodno-pravnoj osnovi, koja direktno predviđa stvaranje nezavisne palestinske države koja može mirno koegzistirati s Izraelom.

"Ispravljanje historijske nepravde prema palestinskom narodu može garantovati mir na Bliskom istoku. Dok se ovo pitanje ne riješi, začarani krug nasilja neće biti prekinut. Ljudi će nastaviti živjeti u atmosferi trajne krize, s neizbježnim recidivima velikih razmjera nasilja", kazao je Putin.

Ruski predsjednik je naglasio da je implementacija formule dvije države odobrene rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i Generalne skupštine ključna za obnovu mira i stabilnosti na palestinskim teritorijama.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Gazu od prošlogodišnjeg napada Hamasa, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 42.700 ljudi, uglavnom žena i djece, je ubijeno, a više od 100.300 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski rat u Gazi raselio je gotovo cjelokupno stanovništvo teritorije usred kontinuirane blokade koja je dovela do nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s tužbom za genocid na Međunarodnom sudu pravde zbog svojih postupaka u Gazi.