na Samitu BRICS-a

Erdogan: Podli napad u Ankari učvrstio je odlučnost Turske da iskorijeni terorizam

Foto: AA

Predsjednik Republike TurskeRecep Tayyip Erdogan izjavio je na Samitu BRICS-a u ruskom Kazanu da je jučerašnji podli napad na fabriku TUSAS u Ankari još više učvrstio odlučnost Turske da u potpunosti iskorijeni terorizam.

Turski predsjednik se obratio učesnicima samita koji je održan u proširenom formatu BRICS+, a na kojem su, između ostalih, prisustvovali i ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski lider Xi Jonping, predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi, predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa predsjednik Mauritanije Muhammed Ould Ghazouani.

“Zahvaljujem svim prijateljima Turske koji su uputili poruke podrške i saučešća nakon jučerašnjeg izdajničkog terorističkog napada u Ankari. Ovaj podli napad je još više učvrstio odlučnost Turske da u potpunosti iskorijeni terorizam“, kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao da je svijet suočen sa ozbiljnim izazovima čiji se efekti osjećaju na svim poljima, od ekonomije do sigurnosti, od globalnih nepravdi do klimatskih promjena, te dodao da je u tom kontekstu organizator BRICS-ovog samita odabrao adekvatnu temu pod naslovom “Jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i sigurnost“.

Ističući da u današnjim uslovima, u kojima se povećava socioekonomska ranjivost i mijenja odnos snaga, Erdogan je kazao da politički i finansijski mehanizmi kreirani poslije Drugog svjetskog rata ne mogu da isporuče ono što se od njih očekuje.

“Kao Turkiye, djelujemo pod motom da je pravedniji svijet moguć i u takvom okruženju. Pridajemo važnost okupljanju sa našim prijateljima na multilateralnim platformama i pronalaženju razboritih rješenja za zajedničke probleme. Vjerujemo da BRICS služi razvoju globalne trgovine, ekonomskog rasta, održivim razvojnim ciljevima i daje jedinstven doprinos izgradnji pravednijeg globalnog poretka."

Naglasio je da su globalni pravedni poredak i razvoj mogući samo uspostavljanjem mira i sigurnosti i izvan vlastitih granica.

“Ukoliko se ne zaustavi krvoproliće na Bliskom istoku, ne može se govoriti ni o pravdi, ni o miru, ni o razvoju u budućnosti. Agresivan stav Izraela, koji se nastavlja na račun paljenja čitavog regiona, već je prešao sve granice, a posebno zakon i savjest. Palestinski narod u Gazi izložen je genocidu. Izrael je otišao i dalje i napao i Liban. Ignoriranje ove ljudske tragedije ne može nikoga osloboditi od odgovornosti“, poručio je Erdogan.

Dodao je da je uvjet za pravedni mir i stabilnost na Bliskom istoku uspostava nezavisne, suverene i geografski integrirane palestinske države u granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Al-Qudsom (Istočni Jerusalem) kao glavnim gradom.

“Ovom prilikom, pozivam zemlje koje ne priznaju Palestinu da preduzmu korake u tom pravcu i priznaju njenu nezavisnost. Nastavak bezuvjetne podrške i slanja oružja i municije Izraelu samo pojačava njegove napade. Pokrenuli smo inicijativu na razini UN-a za zaustavljanje prodaje oružja Izraelu. Vjerujem u vašu poršku u vezi s ovim pitanjem“, zaključio je Erdogan.