veliki uspjeh

Historijski nastup i bronzana medalja za BiH na Evropskom prvenstvu gluhih u stonom tenisu

U Loutrakiju (Grčka) održava se Evropsko prvenstvo gluhih u stolnom tenisu koji traje od 20. do 25. oktobra 2024.godine.

Takmičenja se izvode ekipno, u parovima (double) i pojedinačno.

Iz BiH učestvuju muška ekipa od tri člana - Vlado Kočić, Vasilje Gajić i Ostoja Marjanović, svi iz Banje Luke - te ženska ekipa od četiri člana - Jelena Marjanović (Banja Luka), Nada Čanić (Banja Luka), Ella Franković (Sarajevo) i Samra Čengić (Sarajevo). Vodi ih Edin Čengić (Sarajevo).

Osim što je po prvi put u historiji zabilježen nastup naše ženske ekipe, također se možemo pohvaliti i time da je upravo ženska ekipa osvojila medalju za treće mjesto.

Danas je pojedinačno takmičenje.

Prema posljednjem dnjem popisu stanovništva u BiH (Agencija za statistiku u BiH, 2013) u BiH živi preko 70.000 osoba oštećenog sluha, a samo Federacija BiH broji 42.221 osobu.

"Ističemo kako je sport jedna od rijetkih aktivnosti gdje glasovna komunikacija ne predstavlja socijalnu barijeru, pa možemo reći da se upravo na takmičenjima i turnirima gluhe osobe osjećaju kao ravnopravni članovi društva.

Naši reprezentativci su pokazali izuzetnu požrtvovanost, trud i zalaganje, ali i talenat koji je rezultirao osvojenom brončanom medaljom. Pokazali su da žele, mogu i hoće, da se sport ne sluša nego se živi i da ravnopravno mogu parirati sportistima koji nemaju oštećenje sluha.

Nadamo se da će ovaj naš uspjeh konačno osvijestiti javnost o važnosti bavljenja sportom ove populacije i potaknuti društvo da se u narednim projektima ovog Udruženja aktivno uključi i podrži ih", poručuju iz Udruženje gluhih sportista u BiH.