U Dohi

Blinken najavio: Pregovori o prekidu vatre u Gazi će se uskoro nastaviti

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u četvrtak da bi se razgovori o prekidu vatre u Gazi mogli nastaviti narednih dana.

Govoreći na konferenciji za novinare u Dohi s premijerom Katara Mohammedom bin Abdelrahmanom Al Thanijem, Blinken je rekao da će se pregovarači o Gazi sastati uskoro.

"Razgovarali smo o opcijama da iskoristimo ovaj trenutak i naredne korake kako bismo pokrenuli proces naprijed i očekujem da će se naši pregovarači okupiti narednih dana", dodao je Blinken.

Šef američke diplomatije rekao je da se Washington "protivi svakom pokušaju nametanja opsade i izgladnjivanja stanovnika Gaze". Najavio je dodatnu humanitarnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država palestinskoj enklavi u vrijednosti od 135 miliona dolara.

Posrednički pregovori koje su predvodili SAD, Egipat i Katar za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi i razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa su propali zbog odbijanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da zaustavi rat u Gazi u kojem je poginulo više od 42.800 ljudi, a više od 100.500 povrijeđeno.