pomoć Putinu

Potvrđuju se crne slutnje, objavljene satelitske snimke: Hiljade sjevernokorejskih vojnika približava se ukrajinskoj granici

Sjevernokorejski vojnici približavaju se ukrajinskoj granici kako bi pomogli ruskoj vojsci u ratu protiv Ukrajine.

Kako prenosi Newsweek, najmanje 2000 sjevernokorejskih vojnika završilo je obuku u Rusiji i poslani su u zapadne regije blizu granice s Ukrajinom.

Prema izvještajimaa, sjevernokorejski vojnici koji putuju vozom prema regiji Kursk vjerovatno će biti uključeni u borbene operacije u tom području. Prethodno je oko 10 časnika uspostavilo operativnu bazu za prihvat sjevernokorejskih kopnenih snaga, kako izvještava japanski medij Kyodo.

Objavljene su i satelitske snimke koje je objavila Južna Koreja, a koje prema navodima prikazuju obuku sjevernokorejskih vojnika koji bi se trebali pridružiti Rusima na ratištu.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je vjerodostojnost izvještaja i rekao da bi vojnici Sjeverne Koreje mogli pomoći Rusima na prvoj liniji.

Stižu specijalne jedinice

Prema južnokorejskim obavještajnim podacima, Sjeverna Koreja je poslala nekoliko hiljada vojnika, uključujući specijalce, da podrže rusku vojsku u borbenim operacijama. Navodno su neki od vojnika već raspoređeni na istočni front u Ukrajini. Iako to još nije službeno potvrđeno, vojnici bi mogli biti uključeni u borbene misije ili obavljati druge zadatke, poput održavanja vojne opreme i logistike.

Najmanje 3000 sjevernokorejskih vojnika nalazi se u istočnoj Rusiji na obuci prije mogućeg raspoređivanja na prve crte ratišta kako bi se pridružili ratu Kremlja protiv Ukrajine, saopćila je jučer Bijela kuća.

"Procjena, temeljena na deklasificiranim američkim obavještajnim podacima, pokazuje da su vojnici prevezeni brodom od početka do sredine oktobra iz lučkog grada Wonsana u Sjevernoj Koreji do grada Vladivostoka na ruskoj pacifičkoj obali", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. SAD je rekao kako još nisu sigurni hoće li se sjevernokorejski vojnici zaista aktivno uključiti u sukob.

Sjeverna Koreja odbacuje optužbe

Sjevernokorejski režim, pod vodstvom Kim Jong-una, javno je negirao ove optužbe, tvrdeći da su to "neutemeljene glasine". Međutim povećanje vojne saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje, uključujući izvještaje o trgovini oružjem i vojnoj pomoći, dodalo je vjerodostojnost ovim tvrdnjama.

Ova situacija izazvala je zabrinutost u međunarodnoj zajednici zbog potencijalne eskalacije sukoba i dodatne destabilizacije regije, dok se povećava pritisak na Rusiju i njezine saveznike, poput Sjeverne Koreje i Irana koji očito pomažu ruskoj vojsci u invaziji na Ukrajinu.