savjeti

Muči vas glavobolja? Evo kako možete pomoći sebi

Iako je nekada prateći simptom druge bolesti, često je glavobolja i bolest za sebe. U nekom trenutku svog života, glavobolju doživljava 70-95 posto ljudi.

Najčešće se javlja kod osoba starih od 20 do 40 godina i to češće kod žena, nego kod muškaraca i djece. Da se oslobodimo glavobolje, ponekad je neophodno da usporimo, da se dobro odmorimo, da opušteno spavamo ili da promijenimo način ishrane. Možda nam je potrebno više vode, više kiseonika, više boravka u prirodi…

Odmor u mračnoj, tihoj sobi pomaže kod glavobolje

Stres je jedan od glavnih uzroka glavobolje. Opuštanje napetih mišića može pomoći u smirivanju tenzionih glavobolja, najčešće vrste glavobolje. Ako imamo ovu vrstu glavobolje, možda ćemo osjećati dodatnu osjetljivost na svjetlost i zvuk. U tom slučaju, odmarajte se ili sjedite u slabo osvjetljenoj prostoriji. Zatvorite oči i pokušajte da opustite leđa, vrat i ramena.

Može da pomogne kofein

Kofein može pomoći u ublažavanju simptoma tenzione glavobolje tako što pomaže da lijekovi protiv bolova brže i bolje djeluju. Zato je kofein često sastojak lijekova protiv bolova. Vodite računa kako reagujete, jer kofein kod nekih osoba može i da izazove glavobolju.

Opustite se da biste ublažili bol

Vježbe dubokog disanja i tehnike vizualizacije mogu smanjiti stres i ublažiti glavobolju. Nekoliko puta duboko udahnite. Polako izdahnite, opuštajući područja koja su stegnuta i u grču, dok sebe zamišljate u nekom mirnom prizoru. Spustite bradu prema grudima, a zatim nježno i polako pomjerajte glavu u polukrug, s jedne strane na drugu. Još jednom duboko udahnite i polako ispustite vazduh.

Liječite bol toplom ili hladnom oblogom

Hladnoća i toplota mogu ublažiti bol i napetost mišića koji idu uz glavobolju. Možete ublažiti simptome povremenih glavobolja ako se tuširate toplom vodom ili stavite vlažni topao oblog na potiljak. Ako vam više prija hladno, umotajte paket leda u peškir. Zatim ga stavite tamo gdje vas boli – na čelo, sljepoočnice ili vrat.

Uklonite tenzione glavobolje masažom

Masaža može opustiti stegnute mišiće i pomoći nam da se opustimo, tako da može biti posebno dobra za glavobolje koje su posljedica stresa ili napetosti. Neka vam neko nježno masira mišiće glave, vrata i ramena. Ili to uradite sami ciljanom mini-masažom. Nježno trljajte bolno mjesto na glavi vrhovima prstiju nekoliko sekundi. Odmorite se i ponovite po potrebi.

Vježba za ublažavanje napetosti

Vježbe za vrat mogu da ublaže tenzione glavobolje izazvane predugim držanjem glave u jednom položaju. Stavite dlan na čelo. Koristeći mišiće vrata, lagano pritisnite čelo na dlan. Držite glavu uspravno, a šaku i ruku mirno radi otpora.

Isprobajte tehniku akupresure

Može pomoći u ublažavanju bola. Stavite palčeve blizu baze lobanje. Pronađite udubljenja na obje strane mjesta gdje glava prelazi u vrat. Oni su odmah izvan debelog mišića koji se proteže po sredini (oko 5 cm od sredine). Pritiskajte palčevima i lagano prema gore dok ne osjetite blagi pritisak. Dok pritiskate, pomjerajte palčeve u malim krugovima 1-2 minuta.

Lijekovi protiv glavobolje bez recepta

Acetaminofen, aspirin, ibuprofen i naproksen mogu pružiti olakšanje od bolova. Lijekovi koji kombinuju acetaminofen, aspirin i kofein ponekad mogu djelovati bolje nego kada uzimate svaki pojedinačno. Ali upotreba bilo kog lijeka protiv glavobolje duže od tri dana u nedjelji može izazvati glavobolju zbog prekomjerne upotrebe lijekova. Treba se posavjetovati sa ljekarom ako je lijek potreban tako često.

Dajte šansu akupunkturi

U ovoj formi kineske medicine, praktičar postavlja fine igle na određene tačke na tijelu. Stimulisanje ovih tačaka može osloboditi prirodne analgetike u tijelu – endorfine – za ublažavanje bolova u vratu, ramenima i glavi. Neke studije pokazuju da ako se akupunktura primjenjuje tokom nekoliko mjeseci, može da se smanji broj glavobolja koja osoba ima.

Kada treba otići kod ljekara

Kod ljekara treba otići ako su glavobolje česte ili traju duže od nekoliko dana. Odmah treba potražiti medicinsku pomoć ako je glavobolja iznenadna i jaka, ako se dogodi nakon povrede glave ili je najgora koju je osoba ikada imala. Takođe je važno zatražiti hitnu pomoć ako glavobolju prate simptomi kao što su groznica, ukočen vrat, napadi, utrnulost, dvostruki vid, vrtoglavica, jaka mučnina, kratak dah ili konfuzija