Prilike za rast

Jačanje veza: BiH poduzetnik Mujo Hadžić na EU samitu o budućnosti Zapadnog Balkana

Povodom 20. godišnjice Instituta evropskih regija (IRE), jučer je u Salzburgu završen EU samit, na kojem je Mujo Hadžić, poduzetnik iz Njemačke s korijenima iz BiH, sudjelovao kao panelista. Hadžić, koji je koordinator za Zapadni Balkan pri Institutu evropskih regija (IRA), bio je dio svečanog prijema u Salzburškoj rezidenciji, uz prisustvo brojnih istaknutih gostiju, uključujući političare, ministre i ambasadore.

Nakon uvodnih riječi Brigitte Pallauf, predsjednice Državnog parlamenta Salzburga, i govora osnivača IRE, profesora Franza Schausbergera, Hadžić je istakao ključna dostignuća instituta u proteklih 20 godina, posebno u jačanju regija i zajednica u Evropi.

“U kontekstu pojačanog centralizma u Evropi, saradnja među regionima, kompanijama i političkim akterima je neophodna, kako bi se prevazišle stalne krize”, objasnio je Hadžić.

Hadžić je također govorio o poslovnoj diplomatiji kao ključnoj mogućnosti za kompanije koje žele proširiti svoje tržište. U okviru samita, 21. oktobra, održao je radionicu na temu "Uspostavljanje poslovnih odnosa sa Zapadnim Balkanom: Prilika za Nearshoring umjesto Offshoringa". Ova radionica je pružila konkretna rješenja za izazove s kojima se suočavaju kompanije iz Zapadne i Istočne Evrope.

“Zapadni Balkan nudi prednosti poput geografske blizine, konkurentnih cijena energije i napretka u usklađivanju s pravnim sistemom EU, što povećava njegovu privlačnost za investitore. Iako politička neizvjesnost ostaje problem, ona se smanjuje sve većim prisustvom EU i inicijativama poput Berlinskog procesa”, istakao je Hadžić.

Kao priznati stručnjak u oblasti poslovnog savjetovanja, Hadžić pomaže kompanijama da se prilagode dinamičnom poslovnom okruženju, jačajući njihovu otpornost i konkurentnost. Na ovaj način, Hadžić je jasno pokazao da je budućnost poslovanja na Zapadnom Balkanu svijetla, te da zajedničkim naporima možemo izgraditi otpornije i prosperitetnije okruženje.