terorizam

Osumnjičeni za terorizam uhapšen na glavnoj stanici u Berlinu

Berlin bolnica

Muškarac osumnjičen da podržava ekstremističku milicijsku organizaciju Islamska država uhapšen je u četvrtak na centralnoj željezničkoj stanici u Berlinu, objavilo je njemačko javno tužilaštvo.

Navodi se da se protiv ovog čovjeka vodi istraga zbog podržavanja terorističke organizacije u inozemstvu, između ostalih optužbi. On je zadržan u pritvoru.

Kako javlja njemački javni emiter ARD, osumnjičeni je 34-godišnji muškarac koji ima njemačko državljanstvo i nedavno je živio u blizini glavne željezničke stanice, iako vjerovatno bez stalne adrese. Kažu da je mnogo putovao u posljednjih nekoliko sedmica, uključujući Pakistan i Austriju.

Državni tužilac je kasnije za dpa potvrdio ove detalje.

Tužilaštvo tereti muškarca da je u junu 2020. godine bio umiješan u prijenos četverocifrene svote novca pripadniku Islamske države u Siriji. Navodno je gotovinu nosio u drugu evropsku državu kako bi ga dao posredniku koji ga je prebacio u Siriju.

Tužilac je rekao da je novac bio namijenjen pomaganju pristalici Islamske države koji je pobjegao iz kampa na sjeveru Sirije da pobjegne na sigurno.