MCLAREN P1

Najskuplji automobil ikad prodan na internetskoj aukciji zapravo je jeftin

Cijene polovnih automobila ovih su dana visoke. Do neba ih je potaknula povećana potražnja za sve manjim zalihama vozila koje je pogodila neprestana nestašica čipa i druge nestašice. Ovaj trend nije ograničen na svakodnevne automobile. Milijarderi također osjećaju nevolju dok pokušavaju kupiti novu jurilicu u svoje skupe garaže. Nedavno je na aukciji prodan automobil Porsche Carrera GT koji je postigao novu rekordnu cijenu od 1,5 miliona dolara.

Sada je McLaren P1 srušio tu cijenu i postavio novi rekord za najskuplji automobil ikad prodan na internetskoj aukciji. Dotični je automobil McLaren P1 iz 2015. koji je prešao samo 692 km s jednim vlasnikom, te je jedan od samo 375 primjeraka P1 koje je proizveo McLaren. Automobil pokreće 3,8-litreni V8 s dva turbo punjača u kombinaciji s električnim motorom od 177 KS. Ukupno će novi vlasnik automobila imati na raspolaganju 903 KS kada prvi put sjedne za volan.

Automobil je prodan na neviđeno za 1,6 miliona dolara. Možda bi oklijevanje oko kupnje automobila vrijednog milion dolara, a da ga sami niste vidjeli, moglo objasniti zašto bi se ovaj automobil mogao nazvati povoljnim. Uprkos tome što je postigao ovu zapanjujuću brojku, ovo je jedan od najjeftinijih P1 prodanih na aukciji. Zapravo, prodao se za samo dlaku iznad originalne maloprodajne cijene automobila od 1,350 miliona dolara.

Dodajte tome opcije s kojima se ovaj automobil isporučuje, kao što je Fire Black Elite boja, sjajni ukrasi od karbonskih vlakana, kontrastne oznake i satensko crni točkovi s gumama Pirelli P Zero. To eto košta 1,6 miliona dolara. Prodaja postaje još bolja kada uzmete u obzir prethodne aukcijske cijene koje je P1 dosegao. U 2018. su dva P1 prodana za više od ove na fizičkim aukcijama. Srebrni P1 iz 2015. prešao je samo 576 km I prodan je za 1,7 miliona dolara na Bonhams aukciji, a crni primjerak iz iste godine također je dosegao 1,7 miliona dolara tokom prodaje Gooding & Company. Tu brojku nadmašio je Volcano Red P1 koji je u prodaji Sotheby’sa dosegao 1,98 miliona dolara. Ali, to nije ni najskuplji P1. Primjerak ovog automobila je dosigao cijenu 2,392,500 dolara na aukciji Gooding & Company.