Zdrava prehrana

Sve prednosti badema

Bademi spadaju u ono jezgrasto voće koje je dostupno cijele godine. Jedna su od najzdravijih namirnica, iako imaju veliku energetsku vrednost (650 kalorija/100g), koja potiče od visokog sadržaja masti u njima.

“Ako ste pomislili da je paradoks da je masna hrana dobra za vaše zdravlje, evo dokaza koji kazuju suprotno. Bademi imaju visok sadržaj mononezasićenih masti, baš kao i masline i veoma su efikasne u snižavanju LDL holesterola i snižavanju rizika za srčana oboljenja”, kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Prema njenim rečima badem ovu sposobnost može da zahvali vitaminu E, kojeg, pored minerala mangana, magnezijuma i kalijuma ima u obilju.

“Magnezijum ima ulogu da olakša cirkulaciju krvi, kiseonika i hranjivih materija kroz tijelo. Bademi skoro da i ne sadrže natrijum što ga čini pravim zaštitnikom srca i krvnih sudova. Bademi smanjuju nagli skok nivoa šećera i insulina u krvi, pa se preporučuju i osobama sa dijabetesom i gojaznim osobama. Ako bi se pisala dijeta za ove bolesnike, ona bi morala imati nizak glikemijski indeks, a bademi upravo snižavaju glikemijski indeks unete hrane. Što više badema pojedete, indeks će biti niži, ali ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u bademima”, savjetuje naša sagovornica.

Izbjegavajte pržene bademe

U bademima ima dosta bjelančevina, tako da recimo 25 grama badema sadrži jedanku količinu proteina kao prosječno jaje od 55-60 grama.

“Utvrđeno je da bademi znatno više čine na snižavanju lošeg LDL holesterola i povećanju dobrog HDL holesterola nego recimo integralna kifla, iako imaju istu masu, vlakna i kalorijsku vrednost. Izbjegavajte pržene bademe jer se oni obično prže u suncokretovom ili palminom biljnom ulju, pa sve koristi za srce i krvne sudove ovde prestaju. Birajte (suvo)pečene bademe”.

Bademe ne morate isključivo jesti kao grickalice poslije jela.

Možete na primjer šaku isjeckanih badema posuti po vašoj salati, dinstanom povrću ili špagetama.