Iznijeli detalje

Tužilaštvo USK: Provjeravamo da li iza sinoćnjeg napada maloljetnika stoje ekstremne grupe

Foto: BHRT

Nakon sinoćnjeg napada, do kojeg je došlo nešto iza 21 sat, kada je maloljetnik napao policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i tom prilikom ubio jednog policajca, a drugog teže ranio, Tužilaštvo Unsko-Sanskog kantona održalo je press konferenciju na kojoj su izašli sa novim detaljima zločina koji je okarakterisan kao teroristički napad.

Javnosti su se obratili direktor Uprave policije Amel Kozlica i glavna tužiteljica Merima Mešanović koji su iznijeli detalje ovog slučaja.

Kozlica je na početku obraćanja izrazio žaljenje zbog ovog djela i u ime policije izrazio saučešće porodici preminulog policajca.

Nije bio od ranije poznat policiji

"Nažalost, upoznati ste da se u toku dana, tačnije u 20:40 sati dogodio napad na policijsku stanicu. Tom prilikom, maloljetno lice je uz upotrebu noža nanijelo povrede dvojici službenika. Od zadobijenih povreda, nažalost, policajac je podlegao, dok je kolega drugi prebačen u Kantonalnu bolnicu te je njegove stanje stabilno nakon operacije", rekao je Kozlica.

Poručio je da je stepen sigurnosti podignut na viši nivo na području kompletnog kantona.

Pojasnio je da policijska stanica nije imala nikakvo saznanje o prijetnjama prema policijskim službenicima.

Naglasio je da maloljetnik koji je izvršio ovaj zločin nije bio od ranije poznat policiji.

Zatečen na mjestu zločina

Glavna tužiteljica Merima Mešanović istakla je da je maloljetno lice, počinilac krivičnog djela, zatečen na mjestu zločina te da je uhapšen.

"Dežurna tužiteljica je, uz saglasnost, djelo okarakterisala kao djelo terorizma, jer se radi o terorističkom činu. Nezvanično, motiv je napad na instituciju, tj. policijsku stanicu kao organ s ciljem zastrašivanja stanovništva", poručila je Mešanović.

Poručila je da ne mogu govoriti o radnjama koje će dodatno poduzimati, u cilju zaštite istrage.

Provjere ekstremnih grupa

Naveli su da će se provjeravati da li ekstremne grupe stoje iza maloljetnog lica, te da će sve biti istraženo i poduzet će se sve radnje.

"Ovaj će se događaj pretresti u skladu s nadležnostima. Provjerit će se, pored motiva, da li je podstrekivan na ovo i da li stoje neke ekstremne grupe iza njega", rekla je tužiteljica.

O navodima iz medija da je maloljetnik uzvikivao i povikivao prilikom ulaska u zgradu MUP-a, iz Tužilaštva USK nisu mogli potvrditi te navode.

"To nije utvrđeno, kad prikupimo dokaze s tim ćemo moći izići u javnost. Dakle, nećemo izaći u javnost sa špekulacijama. Dežurna tžiteljica nam je prenijela da nije upoznata da je bilo uzvika te da je dobila takve informacije", kazala je glavna tužiteljica USK.

Potencijalne kazne

Istakla je da se radi o maloljetnom licu koje ima nepunih 15 godina i prema Krivičnom zakonu se smatra maloljetnikom.

"Propisana je kazna najmanje 10 godina ili doživotna kazna. Ipak, prema federalnom zakonu, njemu se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je mlađi od 16 godina. Ne radi se o starijem maloljetniku već o mlađem te se mogu izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno-popravni dom, najduže pet godina", kazala je glavna tužiteljica.

Naglasila je da su uspostavili kontakt sa Tužilaštvom BiH u čijoj je nadležnosti ovo djelo, te da će svi koji su uticali ili podstrekivali maloljetnika, ako se to dokaže, biti procesuirani.

Naglašeno je i da je u ovaj događaj uključena policijska služba za reviziju koja će provjeriti da li je bilo propusta policajaca u osiguranju objekta.