CHATBOT

Meta AI izazvala haos: Rodna pristrasnost i lažno predstavljanje

Meta je lansirala svoj novi AI chatbot u Velikoj Britaniji, pružajući korisnicima informacije, pa čak i kreirajući lažne slike.

Ali prvi test sugerira da tehnologija Marka Zuckerberga možda ima duboko ukorijenjenu rodnu pristrasnost, prenosi Mail Online. Kada su zamoljeni da generiraju slike profesija, mnoge tipično muške profesije, kao što su generalni direktor, doktor i političar, prikazane su isključivo sa muškim prikazima. Žene su, s druge strane, prikazivane samo u stereotipnim ulogama kao što su medicinske sestre i recepcionerke.

Portparol Mete je priznao da je to nova tehnologija i da možda neće uvijek pružiti odgovore koje želite. Metin AI je reprodukovao uobičajenu zabludu da su svi doktori muškarci, a medicinske sestre žene.

Ono što je bilo posebno uočljivo je to da je AI, kada je upitan za "vođu", samo vraćao slike profesionalno obučenih muškaraca. Prema izvještaju, među 100 izvršnih direktora u Velikoj Britaniji ima samo 11 žena, što objašnjava neslaganje u rezultatima AI-ja.

Konsultant za društvene mreže Rhea Freeman ističe da kvalitet AI ovisi o podacima po kojima je obučena. Ona ističe važnost razbijanja rodnih stereotipa i promoviranja ravnopravnijih odnosa u profesijama. MailOnline je otkrio da je AI čak vraćao netačne informacije o poznatim fudbalerima kada su ih pitali za slike profesionalnih sportista.

Uprkos postojećim problemima, Meta AI ima potencijal da djeluje kao svestrani asistent, sposoban ponuditi sve, od ideja za recepte do sažetaka naučnih tema. Chatbot će biti dostupan na Metinim društvenim mrežama i na posebnoj web stranici, a u budućnosti će biti proširen na WhatsApp.

Mark Zuckerberg je izrazio ambiciju da će Meta AI biti najkorišteniji i najbolji AI asistent na svijetu do kraja 2024. godine, uprkos kontroverzi oko upotrebe korisničkih podataka za obuku AI.