IZBJEGAVAJTE OVO

Kuhinja je žarište opasnih bakterija. Gotovo svi prave iste higijenske greške, evo i koje

Brojne su bakterije u kuhinji i opasne higijenske zamke koje gotovo svi zanemarujemo. U najgorem slučaju mogu ugroziti naše zdravlje.

Kuhanje je dio svakodnevnog života mnogih ljudi. Upravo zbog toga je posebno važno paziti na čistoću i higijenu kako ne bi došlo do zdravstvenih rizika. Ali čak i u naizgled urednim kuhinjama, higijenske zamke se često uvlače neprimjetno.

Ove greške mogu ugroziti vaše zdravlje, ali ih je, srećom, lako izbjeći.

Zaboravili ste očistiti ladicu u kojoj držite escajg?

Iako posvećujemo veliku pažnju održavanju čistog pribora za jelo, često zanemarujemo ladicu za escajg. Ali ovdje se brzo nakuplja prljavština i mrvice koje privlače bakterije. Budući da pribor za jelo dolazi u direktan kontakt sa hranom, ove nehigijenske naslage mogu brzo postati zdravstveni rizik. Zato barem jednom mjesečno u potpunosti ispraznite ladicu za pribor za jelo, uklonite mrvice i prebrišite je antibakterijskim sredstvom za čišćenje.

Daske za rezanje koristite godinama?

Drvene ili plastične daske za rezanje nezamjenjivi su kuhinjski pribor - i nažalost često su pune mikroba a da se ne primijete. Pogotovo ako imaju duboke posjekotine, tamo se skupljaju bakterije koje se ne mogu uvijek potpuno ukloniti čak ni temeljnim ispiranjem. Ovo je posebno opasno kada se priprema sirovo meso ili riba, jer su te namirnice često kontaminirane opasnim klicama.

Stoga redovno mijenjajte daske za rezanje i koristite odvojene daske za meso, povrće i hljeb kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju.

Ne perete suđe odmah nakon jela?

Nakon dugog dana, dobra je ideja ostaviti pranje suđa preko noći. Ali budite oprezni: bakterije se osjećaju kao kod kuće u ostacima hrane i u vlažnom okruženju prljavog suđa. Nakon samo nekoliko sati, nevidljiva vojska bakterija može se nakupiti na prljavom suđu, što može dovesti do zdravstvenih problema prilikom sljedeće upotrebe. Najbolje je da ne ostavljate pranje duže od sat. Ako nemate vremena, trebalo bi barem posuđe staviti u mašinu za pranje suđa.

Spužve i kuhinjske krpe koristite duže od sedam dana?

Spužve i kuhinjske krpe su među najvećim centrifugama za klice u kuhinji. Istraživanja su pokazala da spužva može sadržavati više bakterija nego WC daska nakon samo nekoliko dana! Razlog: Mikroorganizmi poput E. coli i salmonele nalaze savršene uslove za rast u vlažnim, toplim vlaknima.

Mijenjajte sunđere svakih nekoliko dana i perite kuhinjske krpe u mašini za pranje veša na najmanje 60 stepeni nakon svake upotrebe. Alternativno, možete redovno sterilisati spužve u mikrovalnoj pećnici ili mašini za pranje suđa.

Ne čistite sudoper redovno?

Ironično, sudoper u kojem perete suđe je često jedno od najprljavijih mjesta u kuhinji. Ostaci hrane, masti i sapuna skupljaju se u sudoperu i pružaju savršeno tlo za razmnožavanje bakterija. Mnogi ljudi svakodnevno brišu svoje radne površine, ali zaborave temeljito očistiti sudoper - ovdje se mogu skupiti opasne klice koje onda nesvjesno prenose u vaše čisto suđe.

Zato sudoper treba svaki dan temeljito čistiti toplom vodom i antibakterijskim sredstvom za čišćenje. Jednom sedmično odvod treba tretirati i posebnim sredstvima za čišćenje kako biste spriječili naslage i rast bakterija.