borba za eurobasket

U kojem sastavu ćemo igrati ključne mečeve s Hrvatskom? Male šanse za Robersona, KSBiH pokušava dovesti novog Amerikanca

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Adis Bećiragić finalizira spisak igrača koji će biti prijavljeni Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) uoči dvije, vjerovatno odlučujuće utakmice u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2025. godine.

Voljom žrijeba, ali i toka kvalifikacija, više je nego vjerovatno da bi bolji iz predstojećeg dvomeča između BiH i Hrvatske odlučiti trećeg putnika iz naše kvalifikacijske grupe na završnicu Eurobasketa.

Prvi duel u Zagrebu

Prvo ćemo 21. novembra gostovati u Zagrebu (dvorana "Dražen Petrović", 20 sati), a tri dana kasnije ugostiti rivala u Sarajevu (dvorana "Mirza Delibašić" centra Skenderija, 18 sati).

I velike su šanse da u tim utakmicama nećemo moći računati niti na jednog naturaliziranog igrača.

Alihodžić: Savez radi sve što je u njegovoj moći

Kako smo već pisali, otpala je kombinacija da tu poziciju zauzme američki bek Isaiah Taylor,

Mali su izgledi da se u reprezentaciju BiH vrati njegov zemljak John Roberson, a gotovo nikakve da se do utakmica u novembru završi sva papirologija vezana za trećeg američkog igrača s kojim je Košarkaški savez BiH u kontaktu.

Male šanse

"Pokušavamo da napravimo najbolje što je moguće i izvedemo što jači tim. Jedna od opcija je Roberson, no kako me je informirao selektor Bećiragić, izgleda da on neće moći.

Roberson trenutno igra u Egiptu, ali kako njihova liga nema pauzu u ovom reprezentativnom "prozoru", male su šanse da će se uspjeti odazvati", kaže za Raport Dževad Alihodžić, gelerakni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Potom je govorio i o trećoj opciji.

"Pokušavamo da riješimo i jednog novog igrača. Međutim, nije velika vjerovatnoća da ćemo to uspjeti do ovih utakmica.

S obzirom na to da smo tek počeli proceduru, ne bih govorio o kojem igraču se radi", rekao je Alihodžić.

Tri selekcije idu na Eurobasket, ali...

Podsjetimo, iz naše kvalifikacijske grupe E čak tri reprezentacije ići će na Eurobasket.

Prva pozicija je praktično rezervirana za Francusku, lidera naše grupe, ali je problem što siguran nastup ima i Kipar, kao suorganizator završnice Evropskog prvenstva, bez obzira na poziciju koju zauzme u kvalifikacijama.

Tako su ogromne šanse da će bolji iz duela BiH i Hrvatske osigurati treću vizu za EP koje će se od 27. augusta do 14. septembra iduće godine održati u Finskoj, Poljskoj, Latviji i Kipru.

Podsjetimo, "Zmajevi" su u prva dva kola, u februaru ove godine, slavili na Kipru (99:66) i upisali domaći poraz od Francuske (64:74) u Tuzli.

Naš naredni rival također je savladao Kiprane na svom terenu (92:64), a izgubio u gostima od Francuske (61:73).