MINI RAČUNAR

Pred nama je događaj za Noć vještica: Apple lansira najmanji Mac ikada

Tema iPhone 16 je obrađena, novi modeli su tu, a prema riječima poznatog analitičara Ming-Chija Kuoa, prodaja je barem ispunila očekivanja nakon početnog zatišja. Stvari će vjerovatno ići posebno dobro sa Pro modelima, koji su, prema Kuoovim riječima, nedavno proizvedeni na Dan državnosti Kine na Appleov zahtjev. Prema Kuou, to ukazuje da postoji odgovarajuća potražnja.

Međutim, Appleova tehnološka godina još nije završila. Kompanija iPhone će vjerovatno osvježiti iPad i Mac liniju prije kraja oktobra – kao što će vjerovatno biti slučaj 2023. sa vlastitim događajem. Prošle godine, međutim, uvodno je počelo u vrijeme koje je bilo dvostruko sablasnije za Evropu, odnosno u 1 sat ujutro 31. oktobra, odnosno na Noć vještica.

Najuzbudljiviji proizvod za normalne potrošače će vjerovatno biti revidirani Mac mini. Prema insajderima, Appleov najmanji računar do sada će nastaviti da se smanjuje. Tada bi trebao biti jedva veći od Apple TV kutije, ali bi zbog tehnologije trebao biti nešto veći od njega.

Osim toga, svi USB-A portovi će vjerovatno biti izbrisani i zamijenjeni modernim USB-C standardom. Najnoviji Appleovi interni čipovi bi trebali pružiti veliku računarsku snagu - M4 i M4 Pro u različitim verzijama.

Prema obično dobro obaviještenom Appleovom insajderu i uredniku Bloomberga Marku Gurmanu, Apple će također predstaviti novu generaciju iMac i MacBook Pro sa ekranima od 14 i 16 inča. Oni bi također trebali biti opremljeni M4 procesorima širom ploče i privući početnike i profesionalce.

Nedavno je iPad mini, koji je bio zanemaren u posljednje tri godine, konačno trebao dobiti nadogradnju – uključujući poboljšani ekran i više memorije. Apple također navodno daje svom malom tabletu A18 čip, poput onog koji se koristi u trenutnim osnovnim modelima iPhone 16. To bi značilo da će sljedeće mini izdanje moći koristiti AI funkcije čim se otvori u Evropi. Međutim, to se definitivno neće dogoditi prije 2025. godine – s jedne strane zato što Apple zaostaje za razvojem, a s druge strane jer nejasnoće u strogim zahtjevima EU za zaštitu podataka to sprečavaju, piše Heute.at