igra u euroligi

Košarkaški savez BiH našao novu Amerikanku. Ovo je nasljednica Jonquel Jones u dresu “Zmajica”

Kamiah Refina Smalls je košarkašica koja bi u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine trebala zamijeniti nenadmašnu Jonquel Jones.

Smalls je rođena 17. aprila 1998. u Philadelphiji, u američkoj državi Pennsylvaniji.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dževad Alihodžić nam je potvdio da je KSBiH pokrenuo proceduru kako bi Smalls dobila naše državljanstvo i stekla pravo nastupa kao naturalizirana igračica.

"Prije nekih tri sedmice pokrenuli smo proceduru i nadležnim institucijama dostavili potrebnu dokumentaciju", rekao nam je Alihodžić.

No, kako je malo vjerovatno da će ovaj proces biti završen do nastavka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine, njeno ime ne nalazi se na spisku reprezentativki koje konkurišu za utakmice protiv Švicarske i Crne Gore.

Smalls je visoka 178 centimetara, igra na poziciji beka. Nastupala je za James Madison univerzitet.

Potom je na draftu američke ženske profesionalne WNBA lige, Smalls izabrala ekipa Indiana Fever u trećem krugu (28. izbor) 2020. godine.

U svom debiju za Indianu protiv Chicago Skyja 31. augusta 2020. ušla je s klupe i zabila 13 poena uz šut 4/4, od toga 3/3 za tri poena.

Potom je imala kratkotrajni angažman u ekipi Connecticut Sun, a zatim za Minnesota Lynx. Smalls je nastupila u tri utakmice za Lynx prije nego što je otpuštena.

Nakon toga je potpisala za italijanski Empoli. U tekućoj sezoni u dresu Reyer Venecije ima prosjek od devet poena, 4,3 skoka i četiri asistencije u prvenstvu Italije te 12,3 poena, 2,3 skoka i jedna asistencija u Euroligi.

Sinoć je postigla sedam poena, osam skokova i šest asistencija u domaćem porazu od češkog USK Praga (66:86), prvom italijanske ekipe u tri kole Eurolige.

Igrala je još u Francuskoj i Poljskoj.