Cairo News Channel

Delegacije Egipta i Izraela razgovaraju o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima?

Egipatska bezbjednosna i vojna delegacija sastala se sa šefom izraelskog Mossada Davidom Barneom i timom Službe bezbjednosti Shin Bet u glavnom gradu Egipta Kairu kako bi razgovarali o načinima za postizanje primirja u Pojasu Gaze, objavili su lokalni mediji.

Pozivajući se na neimenovani bezbjednosni izvor, egipatski Cairo News Channel objavio je da je sastanak uslijedio nakon nedavne potvrde razgovora između egipatske delegacije i lidera palestinske grupe Hamas.

Izvor je naveo da je "visoka egipatska sigurnosna i vojna delegacija bila uključena u razgovore sa šefom Mossada i timom Shin Beta".

"Ovaj sastanak dio je intenzivnih napora Egipta da nastavi pregovore o prekidu vatre i uspostavi stabilnost u regionu", dodaje se.

Egipatske vlasti ponovile su protivljenje vojnoj ofanzivi u sjevernoj Gazi i upozorile na opasnosti koje predstavlja kontinuirana opstrukcija Izraela u isporuci humanitarne pomoći tom području.

Izraelska javna radiodifuzna korporacija objavila je da će se u nedjelju u glavnom gradu Katara Dohi nastaviti pregovori usmjereni na postizanje sporazuma o razmjeni talaca sa Hamasom.

U četvrtak je katarski premijer i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani najavio na konferenciji za novinare u Dohi, zajedno s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, da će Doha biti domaćin nove runde pregovora o prekidu vatre u Gazi.

Iz Kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopšteno je da će Tel Aviv u nedjelju poslati svoj pregovarački tim, predvođen Barneom, u Katar kako bi istražio mogućnost nastavka pregovora o razmjeni talaca i prekidu vatre u Gazi.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 42.800 ljudi, uglavnom žena i djece, a više od 100.500 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije tokom kontinuirane blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde.