TEHNO SAVJETI

Stručnjaka za sigurnost: Evo šta trebate napraviti jednom sedmično s Androidima i iPhoneom

Kako bi vaši uređaji i podaci bili što sigurniji, trebali bi se pridržavati određenih pravila. Iako stopostotne garancije da nećete postati žrtva hakera i kibernetičkih kriminalca nema, ako se pridržavate nekih logičnih pravila - npr. ako ne surfate sumnjivim stranicama, ne klikate na sumnjive linkove te ako koristite komplicirane lozinke koje nećete ponavljati na različitim računima i redovno nadograđujete softver, vjerojatno nećete imati problema.

No postoji još jedna stvar o kojoj su se ove sedmice raspisali brojni tehnološki portali, a zanimljivo je kako je riječ o savjetu koji je prvotno objavljen još 2020. godine i objavila ga je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA). Američki stručnjaci za sigurnost tako su prije nekoliko godina preporučili da vlasnici iPhonea i Androida jednom sedmično restartuju, odnosno ugase i ponovno upale svoje telefone.

Time možete spriječiti određene vrste hakerskih napada - od tzv. spear phishing napada (sofisticiranijeg oblika klasičnog phishinga) pa do, ponekad, i tzv. zero-click napada u kojima može doći do napada na telefon bez da korisnik napravi određenu akciju poput klika na određeni link, preuzimanja datoteke na telefon i slično.

Preporuka o sedmičnom ponovnom pokretanju telefona neće spriječiti sve vrste napada tako da je riječ samo o nekoj dodatnoj sigurnosnoj opciji koju je potrebno koristiti prateći i ostale sigurnosne savjete. U razgovoru za Forbes stručnjak za sigurnost iz ESET-a Jake Moore naglasio je kako će “uređaji biti zdravi” dok god korisnici redovno nadograđuju svoje operativne sisteme s novim verzijama, no i on se slaže s tim kako je dobra ideja svoje telefone redovno restartati, no više zbog baterija, nego zbog sigurnosti.

Isključivanje vašeg telefona jednom sedmično omogućuje mu brzo resetiranje s kojim se čisti od potencijalnih problema koji su se stvorili dok je telefon bio uključen. Guccione objašnjava i kako se na telefonima, kao i računalima, obavlja mnoštvo pozadinskih aplikacija i procesa koji mogu uzrokovati lošije performanse pa čak i sigurnosne ranjivosti, a kada se telefon isključi, svi se ti procesi zaustavljaju te se zatvaraju i potencijalne ranjivosti koje kibernetički kriminalci mogu pokušati iskoristiti.

Naravno, nije riječ o svemogućem rješenje i nema garancije da će se ponovnim pokretanjem telefona riješiti problemi, no ovaj sigurnosni stručnjak kaže kako je to jednostavno rješenje koje može pomoći u poboljšanju performansi telefona te može onemogućiti određene vrste napada na mobilne uređaje tako da nema razloga da povremeno ne ugasite i onda upalite vaš smartphone.