prijedlog u proceduri

Ministar Delić najavio: Penzioneri bi uskoro mogli dobiti jednokratnu pomoć, ali i zastupnika u Vladi FBiH

Radi se na osnivanju Vijeća penzionera FBiH koje bi trebalo da bude svojevrsni zastupnik u Vladi FBiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić prisustvovao je danas u Zenici, povodom 25. oktobra – Dana starijih osoba Federacije Bosne i Hercegovine, svečanoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar Delić, uz čestitke penzionerima tog kantona, najavio je kako bi uskoro mogli dobiti najavljenu jednokratnu pomoć.

"Prije svega, tu smo da čestitamo penzionerima Dan penzionera i da im zahvalimo za sve što su uradili. Oni će reći da su izgradili ovu državu, svojim radom, trudom, zalaganjem… i da im zahvalimo na svemu tome.

Imao sam čast i zadovoljstvo da dođem i da se družim sa penzionerima. Što se tiče naših obaveza prema populaciji penzionera, kao vlada smo obećali isplatiti jednokratnu novčanu pomoć", kazao je Delić, koji je istakao kako su iz tog ministarstva uradili sve što je potrebno za isplatu jednokratne pomoći.

Prijedloge i sve što se odnosi na isplatu jednokratne pomoći, dodao je, uputili su u daljnju proceduru.

"Trenutno se radi izrada rebalansa budžeta FBiH i ja se nadam da ćemo ga imati što prije - i na Vladi i zakonodavnim tijelima, i da ćemo usvojiti rebalans i isplatiti jednokratnu pomoć penzionerima", kazao je ministar Delić.

Najavio je kako, trenutno, ne može govoriti o iznosu koji će biti isplaćen, ali podsjeća kako su iz Saveza penzionera tražili da se korisnicima penzija koji primaju do 1.000 KM isplati 200 KM, a iznad 1.000 KM po 100 KM.

Tako bi za isplatu pomoći za više od 460.000 penzionera trebalo izdvojiti više od 30.000.000 KM. Prave se kalkulacije koliki će iznosi biti i isplaćeni, a to bi trebalo biti poznato u narednih nekoliko dana.

"Trenutno čekamo i ime od Ministarstva finansija, za Radnu grupu koja će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i ja se nadam da će Radna grupa postići i naći određeni kompromis, na zadovoljstvo penzionera, ali, naravno, i Vlade FBiH", najavio je Delić.

Podsjetio je kako su uduplana sredstva za banjsko liječenje penzionera, a aktivno se radi i na osnivanju Vijeća penzionera FBiH, koje bi trebalo da bude svojevrsni zastupnik u Vladi FBiH, kada su u pitanju prava i položaj penzionera u FBiH.

Kao ministarstvo, dodao je, imaju izuzetno dobru saradnju sa Savezom, ali i svim udruženjima penzionera te da žele i zadržati dostignuti nivo saradnje i uvažanja.

Prema njegovim riječima neka pitanja prevazilaze nadležnosti ministarstva, a nekada i same Vlade FBiH u datom trenutku.

"Ono što je, zaista, veliki izazov jeste broj uposlenih radnika na nivou FBiH. Moramo raditi na povećanju broja uposlenih kako bi dugoročno osigurali stabilnost penzijsko-invalidskog sistema. Iako je on siguran, danas, zbog zakona koji garantuje da sva sredstva koja nedostaju od doprinosa, namirit će se iz budžeta Vlade FBiH, ali to nije najbolje rješenje. Najbolje rješenje je da imamo dovoljan broj uposlenih, bolji omjer penzionera i radnika, kako bi dugoročno imali stabilniji penzijsko-invalidski sistem", kazao je Delić, koji je podvukao kako je suštinska reforma donošenje fiskalnih zakona te uvećanja minimalne cijene rada.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK-a Mustafa Trakić istakao je kako su tokom jučerašnjeg dana posjetili penzionere koji se liječe u Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica te im podijelili 330 paketa, koji su vrijedni simboličnih 30 KM. Međutim, nastoje da im pokažu kako nisu zaboravljeni.

"Penzioneri jako teško žive, naročito nakon ovih, sada, poskupljenja. Mi imamo oko 60.000 penzionera u ZDK-u i više ne uzimamo, ne spominjemo penzionere koji imaju minimalne penzije, a kojih je 36.000 u ZDK.

Zašto? Pa, zato, što mi imamo samo 5.000 penzionera koji imaju 1.000 KM pa do maksimalne penzije i oni, donekle, mogu živjeti od svoje penzije. Ovo, ostalo, sve je to na rubu siromaštva", istče Trakić.

Podsjeća kako je minimalna penzija 578 KM te su tražili uvećanje od 7 posto, ali i izmjene zakona za izračun penzija te usklađivanje njihovog rasta s rastom plaća.