prigodna svečanost

Obilježena petogodišnjica pedijatrijskog odjeljenja u Općoj bolnici u Sarajevu

Petogodišnjica od uspostave Odjeljenja pedijatrije obilježena je prigodnom svečanošću u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Među učesnicima su bila i djeca, među njima i neka od liječenih na Odjeljenju, njihovi roditelji, rukovodstvo Odjeljenja i Opće bolnice, kao i predstavnici Kantonalnog ministarstva zdravstva, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i domova zdravlja u Kantonu.

Jedna od liječenih malih pacijentica predala je zahvalnicu direktoru Opće bolnice prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, koji je uz pohvale za Pedijatriju, kazao kako je to, zajedno s ginekološkim odjeljenjem nasjvijetlija tačka Bolnice.

U proteklih pet godina, na ginekološkom odjelu rođeno je 7.420 beba, naveo je prof.dr. Gavrankapetanović.

Rukovodstvo i uposlenici Opće bolnice „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“ ističu da Pedijatrija ima i ambulantu „Sve na jednom mjestu“ za pružanje medicinskih usluga djeci s teškoćama u razvoju i osobama s teškoćama.

Glavna medicinska sestra na Pedijatriji Midheta Karišik kaže da taj tip ambulante, kakav, po njenim riječima, ima samo Švedska, trenutno 'pokriva' isključivo Kanton Sarajevo mada nije isključena uspostava i na federalnom nivou.

Šefica Pedijatrije dr. Jasmina Šlaku, kao i drugi predstavnici Bolnice kaže da je za male pacijente planiran i projekat „Bolnica za plišane medvjediće“ čiji cilj je da sadržajima, uz igru i edukaciju pomogne malim pacijentima da bolnicu doživljavaju kao sigurno mjesto za njih.

U Općoj bolnici naglašavaju da podržavaju boravak roditelja s mališanima dok su na liječenju, uvjereni da to pozitivno doprinosi stanju malih pacijenata.

Odjeljenja pedijatrije u Općoj bolnici „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ , najstarijoj medicinskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini, osnovano je oktobra 2019. godine. Od tada je pruženo više od 100 hiljada medicinskih usluga.

Do danas su uposlenici ovog odjeljenja predanim radom izliječili i zbrinuli više od 10.500 malih pacijenata i obavili više od 30.500 pregleda. Ponosni su, kažu, na titulu jednog od rijetkih akreditovanih Odjeljenja za pedijatriju u Bosni i Hercegovini.

U aprilu 2023. godine je na incijativu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Udruženja „Dajte nam šansu“ i menadžmenta Opće bolnice otvorena prva ambulanta za djecu s teškoćama u razvoju.

Od osnivanja, medicinsku uslugu je tu dobilo više od 200 malih pacijenata sa poteškoćama u razvoju i pruženo više od 2.000 medicinskih usluga.

Moderno odjeljenje Pedijatrije smješteno je na površini od 740 kvadratnih metara i čine ga Odsjek za prijem i dnevnu bolnicu, Odsjek za opću pedijatriju i Odsjek za neonatologiju te Pedijatrijsko savjetovalište. Ima 40 kreveta a osoblje čine deset specijalista pedijatrije, šest specijalizanata i 27 medicinskih sestara.