Posušje

Koordinacijski sastanak: Najavljeni novi koraci u saradnji Hrvatske i BiH kroz projekte vrijedne milione eura

U Posušju je u petak održan koordinacijski sastanak zvaničnika HDZ-a BiH u izvršnoj vlasti, koji je okupio predstavnike kantonalnih vlada, gradonačelnike i načelnike.

Sastanku su prisustvovali i članovi Vlade Republike Hrvatske, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, kao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, čime je dodatno naglašena potpora Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini i Hrvatima u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je važnost ove suradnje, napominjući kako je prisutnost predstavnika hrvatske vlade od iznimne važnosti.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo imali i naše prijatelje iz Republike Hrvatske zajedno s nama, da možemo proći sve one teme koje Vlada RH s predsjednikom Plenkovićem zadnjih osam godina radi i za BiH, ali i za hrvatski narod u BiH", izjavio je Čović.

Naglasio je i doprinos Vlade RH projektima iz područja infrastrukture, gospodarstva, obrazovanja i kulture, a koji se planiraju nastaviti i u 2025. godini.

Na sastanku se raspravljalo o lokalnim projektima i izazovima, kao i o aktualnoj političkoj situaciji, pri čemu je Čović izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je HDZ BiH ostvario na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

"Iskazali smo zadovoljstvo rezultatima koje je postigla Hrvatska demokratska zajednica, uz to što ćemo još ići ka Brčko distriktu gdje u rotaciji gradonačelnik treba biti Hrvat. U Mostaru će također biti jer HDZ ima 16 vijećnika u Gradskom vijeću. Sasvim je izvjesno da ćemo ostvariti u potpunosti, izuzev Odžaka, sve ono što smo planirali. Imamo zasad 331 vijećnika u općinskim i gradskim vijećima, to je nešto što na kraju zaslužuje pohvalu", naglasio je Čović.

Kako je dodao, danas se razgovaralo i o financijskom planiranju za narednu godinu, uključujući sredstva koja su već osigurana u federalnom proračunu za županije. Čović je poručio kako se županije mogu osloniti na planirana sredstva, što omogućuje stabilnije funkcioniranje.

Na kraju je naglasio potrebu za stvaranjem "pozitivne klime" u kontekstu europskog put Bosne i Hercegovine. Čović je istaknuo kako je ključno da bh. institucije donesu konkretne odluke koje bi do kraja godine otvorile vrata pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

Važnost podrške kroz resore RH

Ministri u Vladi Republike Hrvatske Šime Erlić i Marin Piletić, kao i državni tajnik Zvonko Milas, istaknuli su posvećenost Hrvatske u financiranju i provođenju projekata koji doprinose razvoju infrastrukture, socijalnih usluga i obrazovanja u BiH.

Hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je važnost kontinuirane potpore kroz resore Vlade RH.

"Ovakvim koordinacijama nastojimo kroz naše resore kontinuirano pružati podršku Hrvatima u BiH. Izuzetno puno surađujemo s lokalnom razinom, odnosno s načelnicima i gradonačelnicima. Danas smo razgovarali o tome na koji način možemo pospješiti naše programe koji imaju za cilj povećati prekograničnu suradnju institucija s područja BiH koje se brinu o interesima Hrvata i hrvatskih institucija. Imamo za to posebne programe", rekao je ministar Erlić.

On je podsjetio da je uz potporu Vlade RH od 2021. godine u Bosni i Hercegovini realizirano 240 projekta u ukupnoj vrijednosti od osam milijuna eura.

Najavio je novi program za 2025. godinu vrijedan četiri milijuna eura, kojim će se financirati stotinu novih projekata u BiH.

"Bili smo ranije i u osnovnoj školi u Posušju, koja je koristila sredstva ovoga programa, kao i jutros na Sveučilištu u Mostaru gdje smo se imali priliku s rektorom vidjeti kako teku njihovi projekti koje realiziraju iz europskih fondova putem Interrega prekogranične suradnje. Uključivanjem u takve programe jačaju se kapaciteti gradova, općina, agencija koje se bave razvojnim projektima", istaknuo je Erlić.

Tri miliona eura za jačanje socijalnih usluga

Ministar rada i socijalne politike Republike Hrvatske Marin Piletić istaknuo je kako je jačanje socijalne infrastrukture ključno za BiH te najavio dodatna sredstva od tri milijuna eura u okviru programa jačanja socijalnih usluga.

"Dosadašnja postignuća kroz program jačanja socijalnih usluga i infrastrukture pružila su gradu i općinama mogućnost daljnjeg razvoja", izjavio je Piletić, najavljujući novi javni poziv za sufinanciranje projekata u siječnju 2025. godine.

Program obuhvaća projekte koji osnažuju mrežu socijalnih usluga i uključuju suradnju s civilnim društvom, vjerskim zajednicama i ustanovama socijalne skrbi.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas naglasio je dugotrajnu predanost hrvatske vlade pitanju opstanka Hrvata u BiH.

"Današnja koordinacija daje širu dimenziju, proširuje sve ono što se tiče dviju susjednih država i jača našu zajedničku suradnju", rekao je Milas, dodavši da je broj strateških projekata povećan sa četiri na trinaest, što uključuje sveučilišta, kulturne ustanove i infrastrukturne projekte ključne za očuvanje kulturnog identiteta Hrvata u BiH.

Povećana je i podrška mladima kroz stipendije, čime se, po Milasovim riječima, stvara poticaj za ostanak i obrazovanje mladih u BiH, uz sveukupno jačanje odnosa između dviju prijateljskih država.

Domaćin sastanka, načelnik Posušja Ante Begić, izrazio je zahvalnost na sredstvima koja su omogućena iz hrvatskog i federalnog proračuna te istaknuo odgovornost lokalnih zajednica u prijavi projekata.