prekretnica

Zelenskij objavio obavještajne podatke: Ovo znači totalnu eskalaciju, ključni datumi su 27. i 28. oktobar

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak da Rusija planira rasporediti sjevernokorejske vojnike u borbenim zonama od 27.-28. oktobra, citirajući obavještajne podatke.

"Po obavještajnim podacima, očekuje se da će Rusija rasporediti prve sjevernokorejske vojnike u borbene zone od 27-28. oktobra. To predstavlja rusku eskalaciju", napisao je Zelenskij na X-u nakon što je primio podatke od glavnog komandanta.

Zelenskij nije pojasnio u koje bi borbene zone trebali biti poslani sjevernokorejski vojnici niti je dao ikakve druge pojedinosti.

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je u četvrtak da su prve sjevernokorejske postrojbe već uočene u ruskoj graničnoj regiji Kursk u kojoj ukrajinska vojska djeluje od upada u augustu.

Oko 12.000 sjevernokorejskih vojnika, uključivo 500 časnika i tri generala, već su u Rusiji, a njihova obuka provodi se u pet vojnih baza, rekla je obavještajna služba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u četvrtak da je stvar Moskve kako će implementirati ugovor o partnerstvu s Pjongjangom za koji je naglasio da uključuje klauzulu o uzajamnoj pomoći za svaku stranu kako bi pomogla drugoj u odbijanju vanjske agresije.

Putin nije negirao da su sjevernokorejske trupe u Rusiji. "Ovo je naša stvar", naglasio je.

Zapadni saveznici kažu da bi njihova uključenost u sukob u Ukrajini bila velika eskalacija.

Zelenskij smatra da Zapad ne bi trebao reagirati na uključivanje Sjeverne Koreje "indiferentnošću ili nejasnim komentarima, već opipljivim pritiskom i na Moskvu i na Pjongjang".