pisac i filmski reditelj

Namik Kabil dobitnik Književne nagrade Predrag Matvejević 2024. za roman ‘Beskućnik’

Dobitnik Književne nagrade Predrag Matvejević za 2024. godinu je bh. pisac i filmski reditelj Namik Kabil za knjigu "Beskućnik" (Fraktura, 2024.). U izboru za nagradu bilo je 114 djela. Dodjela nagrade (skulptura 'Matvejević', rad kipara Mrđana Bajića iz Beograda, i novčani iznos od 2.000 eura) održat će se u nedjelju, 3. novembra u Zagrebu.

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr - književne eseje, pripovijetke, poeziju, drame, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te generalno humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

"U romanu 'Beskućnik' Namik Kabil bavi se naizgled jednostavnim pitanjem gdje nam je kuća. Gdje nam je dom? Je li to tamo gdje živimo ili tamo kamo se rado vraćamo; je li to kuća koju smo sami izabrali za život ili ona u kojoj smo odrastali i koja, pored uspomena, nosi i teret praznine koja ostaje za onima koji su nepovratno otišli? Baš ta autorova kuća, koja pri svakom dolasku podsjeća na konačne odlaske, u ovom romanu postaje glavna junakinja koja se otima i prodaji, i rušenju, i novom životu kakav su joj nasljednici namijenili, i tako uzjogunjena prerasta u priču, u roman, iznoseći na vidjelo krhkost svih naših identiteta. Namik Kabil, koji za sebe kaže da je hrabriji u književnosti nego u životu, u 'Beskućniku' tom hrabrošću ispisuje moćnu prozu ne samo o svim našim kućama i selidbama nego i o univerzalnim pitanjima obiteljskih odnosa, ljubavi, gubitaka, ratnih i životnih migracija koje osjećaj pripadnosti uvijek iznova stavljaju na kušnju“, navodi Fraktura o knjizi.

Namik Kabil objavio je i romane „Sam“, „Amarcord“, „Isijavanje“ (finale nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2018./2019. godine) i „Yesterday“ (finale nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021./2022. godine) te dramske tekstove.

Široj publici je poznat i kao filmski scenarista i reditelj: njegov dokumentarni film „Informativni razgovori“ dobitnik je nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2007. godine, a poslije i drugih međunarodnih nagrada. Igrani film „Čuvari noći“ iz 2008. godine svjetsku premijeru imao je na Venecijanskom filmskom festivalu.