veliko tržište

Nvidia ima velike planove u Indiji, državi koja će do kraja 2024. imati 20 puta više računara nego prije godinu

Nvidia je najavila niz partnerstava sa velikim indijskim kompanijama i lansirala model hindi jezika, jer američka kompanija za proizvodnju čipova želi da poveća poslovanje na jednom od najvećih svjetskih tehnoloških tržišta.

Izvršni direktor kompanije Nvidia Jensen Huang govorio je o tehnologiji kompanije i planovima u Indiji na samitu AI u Mumbaiju.

Događaju su prisustvovali bolivudska superzvijezda Akshai Kumar i najbogatiji čovjek Indije Mukesh Ambani, predsjednik Reliance Industries, piše Seebiz.

Među nizom partnerstava najavljenih tom prilikom bio je i dogovor između kompanije Reliance i Nvidije o izgradnji AI infrastrukture u Indiji.

Huang je rekao da Nvidia sarađuje sa kompanijama uključujući Yotta i Tata Communications.

Huang je rekao da će Indija do kraja godine imati "20 puta više računara" nego prije nešto više od godinu, misleći na računarsku snagu zemlje.

Nvidia je, takođe, najavila Nemotron-4-Mini-Hindi 4B — mali jezički model na hindiju, najrasprostranjenijem od mnogih jezika Indije.

Kompanije koje koriste Nvidia hardver mogu da primjene ovaj jezički model, dok indijska IT konsultantska kuća Tech Mahindra koristi Nvidijin model za lansiranje sopstvenog hindi AI modela, Project Indus 2.0.