tvrde da je sve laž

Ruska ambasada komentirala navode o ruskim kampavima u BiH za obuku Moldavaca: Ovo su ciljevi te provokacije

Ambasada Rusije u BiH komentirala je navode da su se u BiH, pod palicom Rusije, organizirale obuke Moldavaca za stvaranje nerada u toj državi.

Oni to smatraju 'odvratnom provokacijom'.

"Akcije Zapada u ovoj sferi je karakterizirao Predjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u razgovoru s Predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Kazanju 'na marginama' samita BRICS. Ruski lider je naglasio da se radi o demonizaciji Rusije i nazvao tvrdnje o navodnim pokušajima Moskve da organizuje narede u pojedinim zapadnim glavnim gradovima kao potpunu glupost.

Sa svoje strane željeli bismo da podcrtamo da ova provokacija predstavlja još jednu propagandnu salvu Zapada u hibridnom ratu protiv Rusije. Pokušava se da se postignu sljedeći ciljevi", istakli su.

A ovo su ti navodni ciljevi.

"Podržati režim u Kišinjevu, pokušati pronaći 'alibi' za potpuni debakl na referendumu, čiji su rezultati morali biti na brzinu falsifikovani kako bi se 'dokazala odanost moldavskog naroda evropskom izboru'.

Još jednom baciti sjenu na Republiku Srpsku, stvoriti razlog za nove nezakonite sankcije njenom rukovodstvu.

Koristeći 'konkretne činjenice' ilustrovati navodnu hitnu potrebu za uvođenjem viznog režima za građane Ruske Federacije.

Indirektno optužiti za neaktivnost rukovodstvo EU operacije 'Althea', koje navodno nemarno pristupa ispunjavanju svog mandata. Već je postojao jedan presedan – sjetite se tvrdnji o mitskim ruskim kampovima prije nekoliko mjeseci, koje je EUFOR odlučno demantovao. Pozadina je jasna – pokazati da EU nije u stanju da kontroliše situaciju, zato je potrebno vratiti mandat NATO-u.

Skrenite pažnju da se to radi upravo uoči razmatranja u Vijeću sigurnosti UN-a početkom novembra pitanja produženja mandata misije 'Althea'.

Još jednom izjavljujemo da se Ruska Federacija ne miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine – za razliku od Amerikanaca koji pokušavaju kontrolisati političke procese i političke djelatnike bukvalno na svim nivoima.

Polazimo od toga da će planirani sastanak predstavnika relevantnih struktura Republike Srpske i Bosne i Hercegovine konačno zatvoriti ovu temu.

Pozivamo nadležne organe Bosne i Hercegovine, pojedine političare i medije da pokazuju odgovoran pristup te da se ne upliću u antiruske insinuacije Zapada", naveli su u svom komentaru iz Ambasade Rusije.