ogromna cifra

Evo koliko bi pobjeda Trumpa koštala Njemačku

Ako bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump bude ponovo izabran u novembru na ovu dužnost, njegov četverogodišnji mandat bi zbog trgovinskog rata mogao Njemačku da košta do 180 milijardi eura, navodi se u izvještaju Njemačkog ekonomskog instituta (IW).

Naime, Trumpovo obećanje da će povećati carine kako bi smanjio američki trgovinski deficit moglo bi da izazove značajne poremećaje u globalnoj trgovini, prenosi Index.

U izvještaju IW-a navodi se da je Evropska unija izradila kontrastrategiju protiv takve prijetnje, navodeći da bi, ako potencijalna Trumpova administracija poveća uvozne carine na deset posto za EU i 60 posto za Kinu, Brisel kao protivmjeru uveo ekvivalentna povećanja.

Institut je sproveo simulaciju kako bi procijenio potencijalnu štetu u njemačkoj privredi u slučaju da se to dogodi. Otkrio je da bi BDP zemlje izgubio više od 137,1 milijardu dolara u četiri godine.

Druga simulacija je pokazala da bi, ako bi potencijalna Trumpova administracija i EU podigli uvozne carine na 20 posto, njemački BDP pao za 1,5 posto, uz gubitak od 194,2 milijarde dolara tokom četiri godine.