apt 42

Iranski hakeri počeli objavljivati e-mailove Donalda Trumpa: Zašto niko ne želi vidjeti šta u njima piše?

Iranska hakerska grupa optužena za krađu e-mailova iz kampanje republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa napokon je uspjela objaviti neke od ukradenih materijala nakon što nisu uspjeli privući interes glavnih medija, piše Reuters.

Tokom proteklih sedmica hakeri su počeli šire distribuirati Trumpove e-mailove prema jednom demokratskom političkom operativcu, koji ih je objavio na stranici svog političkog akcijskog odbora, American Muckrakers, te neovisnim novinarima, od kojih je barem jedan objavio materijale na platformi Substack.

Najnoviji dokumenti prikazuju komunikaciju Trumpove kampanje s vanjskim savjetnicima i saveznicima, pokrivajući različite teme uoči izbora 2024.

Ukrali lozinke članovima Trumpovog tima i upali im u mailove

Aktivnosti hakera koje prati Reuters otkrivaju rijedak uvid u operaciju miješanja u izbore, dok istovremeno pokazuju kako je Iran i dalje odlučan utjecati na izbore, unatoč optužnici ministarstva pravosuđa SAD-a iz rujna, koja ih tereti za saradnju s Teheranom i korištenje lažnog identiteta.

Prema optužnici, hakerska grupa povezana s iranskom vladom, poznata kao Mint Sandstorm ili APT42, kompromitirala je nekoliko članova Trumpove kampanje između maja i juna, ukravši im lozinke. U brifingu održanom ranije ovog mjeseca, ministarstvo domovinske sigurnosti upozorilo je da hakeri i dalje ciljaju članove kampanje. Ako budu proglašeni krivima, suočit će se sa zatvorskim i novčanim kaznama.

Optužnica ministarstva pravosuđa navodi kako su trojica iranskih hakera povezana s Basijem, paravojnom snagom koja dobrovoljcima pomaže režimu u provođenju strogih pravila i širenju utjecaja. Reuters nije uspio stupiti u kontakt s hakerima imenovanim u optužnici.

Ko je "Robert"?

U razgovoru s Reutersom, hakeri koji koriste lažni identitet "Robert" nisu direktno odgovarali na optužbe SAD-a, a jedan je rekao:

"Zbilja očekujete da vam odgovorim?!" Prema FBI-evim e-mailovima novinarima, koje je pregledao Reuters, "Robert" je isti lažni identitet spomenut u američkoj optužnici.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima izjavila je kako su izvještaji o umiješanosti zemlje u hakiranje protiv američkih izbora "potpuno neutemeljeni i apsolutno neprihvatljivi" te su "kategorički odbacili takve optužbe". FBI, koji istražuje iranske hakerske aktivnosti usmjerene na obje predsjedničke kampanje na ovim izborima, odbio je komentirati.

David Wheeler, osnivač American Muckrakersa, rekao je da su dokumenti koje je podijelio autentični i od javnog interesa. Wheeler je rekao da mu je cilj "razotkriti koliko je očajna Trumpova kampanja u namjeri da pobijedi" te javnosti pružiti točne informacije, ali je odbio komentirati izvor materijala.

Sve je počelo ljetos

Trumpova kampanja ranije je ovog mjeseca izjavila da je iranska hakerska operacija "namijenjena miješanju u izbore 2024. i izazivanju kaosa u demokratskom procesu" te dodala da novinari koji objavljuju ukradene dokumente "rade za američke neprijatelje".

Operacija curenja informacija započela je ljetos u julu kada je anonimni e-mail račun, [email protected], počeo komunicirati s novinarima, koristeći identitet Roberta, prema dvoje upućenih izvora. U septembru su optuženi iranski hakeri koristili drugi e-mail račun, [email protected], u novom krugu pokušaja, uključujući kontakt s Reutersom i najmanje još dva medija, rekli su izvori.

Oba AOL e-mail računa koja je identificirao Reuters uklonjena su u septembru od njihovog vlasnika Yahooa, koji je surađivao s FBI-em prije podizanja optužnice kako bi ih povezao s iranskom hakerskom grupom, prema dvoje izvora upoznatih s istragom.

Iranci krive Trumpa za smrt svog generala

Neki visoki američki obavještajni i sigurnosni dužnosnici rekli su kako su iranski napori ometanja usmjereni na omalovažavanje Trumpa jer ga smatraju odgovornim za atentat dronom na bivšeg iranskog generala Kasima Sulejmanija 2020. godine.

  1. septembra organizacija American Muckrakers iz Sjeverne Karoline počela je objavljivati interne e-mailove iz Trumpove kampanje. Wheeler je rekao da ima nove informacije koje će uskoro objaviti i da će nastaviti objavljivati slične dokumente dok god su autentični i relevantni.