i interpol se uključio

Kristina, koja je izgleda iz Srbije, otela je svoje dijete (?!) iz bolnice. Beba životno ugrožena, pola Evrope na nogama

Kevin D. (23) i Kristina N. (23), koja je navodno porijeklom iz Srbije, nalaze se na međunarodnoj potjernici zbog sumnje da su prije četiri dana oteli svoje dijete iz bolnice u Francuskoj. Francuska policija sumnja da se oni trenutno nalaze u Francuskoj.

Naime, u ponedjeljak kasno navečer iz bolnice u Parizu otet je dječak star 17 dana. Dijete je životno ugroženo i od rođenja je u bolnici jer je rođeno osam sedmica prije termina.

Vlasti u Francuskoj su izjavile da su veoma zabrinute za zdravlje i život dječaka, ali su istakle da ne gube nadu da će dijete biti pronađeno živo i zdravo. Također su apelirali na roditelje dječaka da ga što prije odvezu u najbližu bolnicu, kako bi mu se pružila adekvatna njega, neophodna za život.

Zašto su roditelji oteli dječaka?

Roditelji djeteta, za čiju majku francuski mediji navode da je porijeklom iz Srbije, oteli su dječaka iz bolnice u glavnom gradu Francuske jer su mislili da će im dijete biti oduzeto nakon izlaska iz bolnice.

Vlasti u ovoj zemlji istaknule su da je ova odluka bila na razmatranju, ali da nije prihvaćena, međutim, zbog cijele situacije i svega što se događalo, vlasti su istaknule da ukoliko dijete bude pronađeno, prava Kevina na skrbništvo a Christina će odmah biti odvedena.

Zbog ovog događaja njih dvojica će biti kazneno prijavljena za kazneno djelo otmice maloljetne osobe, mlađe od 15 godina, od strane organizirane kriminalne skupine.

Od ranije poznat policiji

Jedan od razloga zbog kojih se razmišlja hoće li ovom paru biti oduzeto dijete je taj što su njih dvoje odranije poznati policiji. Kristina N. navodno je od ranije imala problema s narkoticima te je o njima ovisna, dok se njen otac Kevin D. smatra članom kriminalne skupine koja je počinila više kaznenih djela, uključujući i nasilje.

Stoga nadležni smatraju da nisu u stanju brinuti se o djetetu.

Policija kaže da su roditelji posljednji put viđeni u hotelu u Monsu u Belgiji.

Kada su policajci pretresli sobu, pronašli su pelene i mobitel, za koje se vjeruje da su pripadali jednom od roditelja, a koje su bacili kako im se ne bi moglo ući u trag.

Ispred hotela je pronađen i automobil kojim je prvotno oteto dijete te je oduzet radi dokaznog postupka.

Koji su svi uhapšen?

Prema prvim izvještajima francuskih medija, uhapšeno je pet osoba, među kojima ima maloljetnika.

Ove osobe su rođaci roditelja otmičara, a tri osobe, od kojih je jedna maloljetna, priznale su francuskim vlastima da su pomogle roditeljima u otmici djeteta. Ispričali su da su pratili porodicu od bolnice i na putu do Belgije, a pod okriljem noći vratili su se u Francusku, gdje su bili smješteni.

Francuska policija izdala je lokalnu potjernicu za roditeljima, koja je obustavljena kada se ispostavilo da su napustili zemlju.

Odmah je pokrenut mehanizam za aktivaciju međunarodne tjeralice, au cijeli slučaj se uključio i Interpol.

Njihove fotografije objavljene su na svim društvenim mrežama i portalima, a nadležni apeliraju da se odmah javi policiji ukoliko građani primijete ovaj par s bebom koja nije mogla samostalno jesti.