prestretnuti razgovori

‘Šta ćemo raditi sa ovim j….m Kinezima’: Stvari u Rusiji bi mogle doći van kontrole

Čulo se kako su ruski vojnici izrazili zabrinutost oko toga kako će sjevernokorejskim vojnicima biti zapovijedano i kako će se snabdijevati municijom i vojnom opremom, pokazuju procurili presretnuti razgovori koje je dobila obrambena obavještajna služba Ukrajine i objavljeni u petak.

Ruski vojnici s prijezirom govore o dolazećim sjevernokorejskim vojnicima, kodnog naziva "K bataljon", u jednom trenutku ih nazivajući "jebenim kineskim kraljem".

U istom odlomku, vojnik opisuje drugog koji je dobio zadatak da "upozna ljude".

"A on kao da stoji tamo s očima, kao… je**š", kaže vojnik. "Došao je ovamo i rekao što da radi s njima, kvragu."

Zvuk je presretnut s šifriranih ruskih kanala prijenosa u noći 23. oktobra, prema Ukrajinskoj obrambenoj obavještajnoj službi, piše CNN.

Presretnuti razgovori

Ukrajinska analiza presretanja otkrila je da su pokreti sjevernokorejskih trupa bili planirani za jutro 24. oktobra u području terenskog kampa Postoyalye Dvory u ruskoj regiji Kursk, gdje je Ukrajina pokrenula iznenadni upad ranije ove godine.

Presretnuti razgovori također otkrivaju planove da se na svakih 30 sjevernokorejskih muškaraca postavi jedan prevoditelj i tri viša časnika, što ruski vojnici čuju u audio osudi.

“Jedina stvar koju ne razumijem je da trebaju postojati tri viša časnika na 30 ljudi. Gdje ćemo ih nabaviti? Morat ćemo ih izvući", rekao je jedan ruski vojnik.

"Jebeno vam kažem, sutra dolazi 77 zapovjednika bataljona, postoje zapovjednici, dozapovjednici i tako dalje", kaže vojnik u drugom odlomku.

Presretnuti audiozapis uslijedio je nakon objave ukrajinske vojne obavještajne službe u četvrtak da je skupina sjevernokorejskih vojnika primijećena u ruskoj regiji Kursk, području koje graniči s Ukrajinom i gdje su u toku vojne operacije.

U objavi na svom službenom Telegram računu, odbrambena obavještajna služba Ukrajine rekla je da su neke sjevernokorejske trupe, koje su prošle obuku na ruskom dalekom istoku, dospjele u zapadnu rusku regiju, gdje je Ukrajina zadržala uporište otkako je započela upad u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak da je primio izvještaj o raspoređivanju sjevernokorejskog vojnog osoblja od ukrajinskog vrhovnog zapovjednika.

“Prema obavještajnim podacima, 27. i 28. oktobra Rusija će rasporediti svoje prve sjevernokorejske trupe u zonama borbe. Ovo je jasan korak u eskalaciji Rusije koji je važan, za razliku od svih dezinformacija koje ovih dana kruže Kazanom", rekao je Zelenskij, kritizirajući summit BRICS-a koji je ove sedmice organizirao ruski predsjednik Vladimir Putin u jugozapadnom ruskom gradu Kazanu.

Kremlj je isprva odbacio navode o raspoređivanju sjevernokorejskih trupa, ali u četvrtak na summitu BRICS-a Putin nije demantirao da je Pjongjang poslao vojnike u tu zemlju.

Sjeverna Koreja rekla je u petak da bi bilo kakvo raspoređivanje trupa u Rusiju za pomoć u ratu u Ukrajini bilo u skladu s međunarodnim pravom, izvijestili su državni mediji, bez izričite potvrđivanja takve prisutnosti. Sjeverna Koreja ranije je odbacila takva izvješća.

"Stvarni angažman Sjeverne Koreje u borbi ne treba dočekati zatvaranjem očiju i zbunjenim komentarima, već opipljivim pritiskom na Moskvu i Pjongjang da se pridržavaju Povelje UN-a i kazne eskalaciju", dodao je Zelenskij.