psihodelični bend

Umro osnivač Grateful Deada: Njegova bas gitara slavnom bendu dala je neponovljivi zvuk

Phil Lesh, član i osnivač sastava Grateful Dead koji je svojim sviranjem bas gitare bendu dao specifičan zvuk, preminuo je u petak u dobi od 84 godine, objavljeno je na njegovom korisničkom računu na društvenoj mreži Instagram.

Njujorški Empire State Building je objavio da će neboder biti osvijetljen "tie-dye" bojama kako bi odao počast članu psihodeličkog benda poznatog po dugim improvizacijama na svojim nastupima.

Prema objavi na Instagramu, Lesh je preminuo mirno, okružen porodicom.

Časopis Rolling Stone je Lesha proglasio 11. najboljim basistom svih vremena, a pjevao je i glavne te prateće vokale. Mnogi obožavatelji su ga smatrali jednako utjecajnim poput frontmena sastava Jerryja Garcije, koji je preminuo 1995.

"Njegova ideja da svira bas i melodiju istovremeno, pri čemu se njegovi tonovi kreću unutar i oko melodije, postali su prepoznatljiv dio zvuka Grateful Deada kao i Garcijina gitara", rekao je Rolling Stone.

"Phil je bio više od revolucionarnog, inovativnog basista. On je promijenio način na koji sam razmišljao o muzici kao tinejdžer", napisao je na Instagramu Trey Anastasio, glavni gitarist sastava Phish.

Sastav je osnovan u američkoj saveznoj državi Kaliforniji 1965., a proslavio se tokom kontrakulturnog pokreta Summer of Love u San Franciscu 1967. koji je prigrlio mir, ljubav i halucinogene droge.

No, muzika sastava je izdržala znatno duže od pokreta kao mješavina rocka, folka, countryja i jazza.

Nakon Garcijine smrti, dugotrajni članovi Bob Weir, Bill Kreutzmann i Mickey Hart su osnovali razne sastave pod nazivom Dead & Company, a Lesh je odlučio stvoriti vlastiti bend Phil Lesh and Friends, koji je djelovao do 2023.

Phil Chapman Lesh rođen je 15. marta 1940. u kalifornijskom gradu Berkeleyju.