zločin u bosanskoj krupi

Habibija: Neke mreže su bez ikakve cenzure i potiču mlade na krivična djela

O terorističkom činu koji je potresao bosanskohercegovačkui javnost, za Federalnu televiziju govorio je ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija.

Naglasio je da se radi o jednom gnusnom krivičnom djelu koje je, kako kaže, na neki način zaintrigiralo javnost u Bosni i Hercegovini, ali i sve nas iznenadilo.

„Jer da i pomislite na to da jedan 15-godišnjak može ući i usuditi se ući u policijsku stanicu i napasti policijske službenike, to stvarno niko nije mogao očekivati“, poručio je.

Na pitanje je li u konkretnom slučaju riječ o propustu MUP-a i Uprave policije, kaže da je angažirana unutrašnja kontrola koja će provesti detaljnu istragu, ali da prema preliminarnim informacijama nije bilo nikakvih propusta.

„Policijski službenici koji su tu noć radili vjerovatno su pomislili da je taj 15-godišnjak došao da traži spas i zaštitu od nečeg, a, zapravo, desilo se ono najgore, da je on tako mučki napao hladnim oružjem, nožem, i jednog policijskog službenika usmrtio, a drugog teško ranio“, kaže on.

Osvrnuo se i na moguće motive, kazavši da to treba utvrditi istraga te da pojedini portali daju 'neke nekredibilne informacije'.

„Ono što je sigurno, naša omladina danas jeste izložena kada su pitanje društvene mreže, i TikTok i Facebook i Instagram i ostale, ali posebno ističem ovdje TikTok, koji zapravo nema apsolutno nikakvu cenzuru, a samim tim sigurno potiče maloljetna lica, a i ona starija, na počinjenje određenih krivičnih djela“, zaključio je Habibija.