podstiču nasilje

 Tri države osudile izraelske zračne napade na Iran

 Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Oman osudili su izraelske zračne napade na Iranu.

Ministarstvo vanjskih poslova Omana snažno je osudilo napade, nazvavši ih "očiglednim kršenjem suvereniteta" i "očiglednim kršenjem međunarodnog prava".

Ministarstvo je upozorilo da napadi "podstiču krug nasilja i potkopavaju napore ka deeskalaciji i obuzdavanju krize mirnim i diplomatskim putem".

Oman je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme "efikasne mjere za zaustavljanje ove agresije".

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata također je uputilo poziv na suzdržanost, naglašavajući "važnost rasuđivanja kako bi se umanjili rizici i spriječilo širenje sukoba".

Ministarstvo je potvrdilo da su "jačanje dijaloga, pridržavanje međunarodnog prava i poštovanje suvereniteta država" ključni za rješavanje aktuelnih tenzija i da sporove treba rješavati "diplomatskim putem, a ne konfrontacijom i eskalacijom".

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Iraka Ahmed Al-Awadi osudio je "cionističku agresiju na Iran" i pozvao na hitan prekid vatre.

Irak je ponovio protivljenje bilo kakvim akcijama koje bi mogle izazvati dalju nestabilnost u regionu.

Najmanje dva iranska vojnika ubijena su u subotu kada je izraelska vojska gađala, kako tvrdi, iranske vojne objekte kao odgovor na veliki napad Irana balističkim projektilima na Izrael 1. oktobra.

Bijela kuća je saopštila da izraelski udari moraju staviti tačku na direktnu razmjenu vatre između dvije strane, upozoravajući Teheran na "posljedice" ako odgovori.

Iran je ranije upozorio da će svaki napad Izraela izazvati "oštriji odgovor".