šta dalje slijedi?

Ovo zvuči nevjerovatno: Izrael je poslao poruku Iranu prije napada?! Evo šta su poručili

Ako Iran ponovno napadne Izrael, bit će posljedica. To smo i direktno i indirektno prenijeli Iranu, navode Amerikanci

Izrael je u petak poslao poruku Iranu uoči svojih osvetničkih zračnih napada upozoravajući Irance da ne odgovaraju, rekla su tri izvora upoznata s problemom za Axios.

Zašto je to važno?

Izraelska poruka bila je pokušaj da se ograniči razmjena napada između Izraela i Irana i spriječi šira eskalacija, rekli su izvori.

Tri vala napada

Podsjetimo, američki i izraelski zvaničnici rekli su da su se u subotu ujutro po lokalnom vremenu dogodila tri vala zračnih napada.

Prvi val bio je fokusiran na iranski sistem protuzračne odbrane. Drugi i treći val bili su usredotočeni na baze raketa i bespilotnih letjelica te proizvodna mjesta oružja.

Iran je rekao da je odbio izraelski napad i da je samo "ograničena šteta" učinjena vojnim ciljevima u zemlji.

S druge strane, izraelski predstavnici rekli su da je napad bio osveta za iranski masivni napad balističkim projektilima 1. oktobra.

Iza kulisa je također vodial živa aktivnost. Izraelska poruka je prenijeta Irancima preko nekoliko trećih strana, rekli su izvori.

"Izraelci su Irancima unaprijed jasno dali do znanja šta će napasti, a šta neće", rekao je jedan izvor za Axios.

Hoće li uzvratiti?

Dva druga izvora rekla su da je Izrael upozorio Irance da ne odgovaraju na napad i naglasio da će Izrael, ako Iran uzvrati, izvesti još jedan jali napad, posebno ako izraelski civili budu ubijeni ili povrijeđeni.

Iran je rekao da ne želi pravi rat s Izraelom, ali da će uzvratiti ako bude napadnut.

U subotu je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari rekao u brifingu s novinarima da će Izrael, ako Iran eskalira napade kao odgovor na izraelske udare, biti prisiljen uzvratiti.

Američki zvanični objasnio je da Sjedinjene Američke Države nisu učestvovale u izraelskoj operaciji, ali da je, ako Iran uzvrati, SAD spreman braniti Izrael od takvog napada.

"Ovo bi trebao biti kraj izravne vojne razmjene između Izraela i Irana.

Ako Iran ponovno napadne Izrael, bit će posljedica. To smo i direktno i indirektno prenijeli Iranu", rekao je on.

Prenijeli poruku

Jedan od kanala za prenošenje poruka Iranu uoči izraelskog napada bio je nizozemski ministar vanjskih poslova Caspar Veldcamp, naveo je jedan izvor.

"Razgovarao sam s iranskim ministrom vanjskih poslova o ratu i pojačanim napetostima u regiji.

Pozvao sam na suzdržanost. Sve strane moraju raditi na sprečavanju daljnje eskalacije", napisao je Veldcamp na mreži X nekoliko sati prije izraelskog napada.

Američki predstavnici rekli su da očekuju da će Iran odgovoriti na izraelski napad u nadolazećim danima, ali na ograničen način koji će omogućiti Izraelu da zaustavi ciklus "milo za drago".

"Naš je cilj ubrzati diplomatiju i deeskalirati napetosti u regiji Bliskog istoka. Pozivamo Iran da prestane s napadima na Izrael kako bi ovaj ciklus borbi mogao završiti bez daljnje eskalacije", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean Savett.

Poginula dva vojnika

Dva vojnika poginula su u subotu ujutro u izraelskim zračnim napadima na Iran, objavila je državna novinska agencija IRNA.

"Vojska Islamske Republike Iran, u obrani sigurnosti Irana i zaštiti naroda i interesa Irana, žrtvovala je dva svoja borca ​​dok se suprotstavljala projektilima zločinačkog cionističkog režima", navodi se.