uključene i ostale agencije

SIPA preuzela istragu terorističkog napada u Bosanskoj Krupi, FUP sa EUROPOL-om provjerava društvene mreže

Državno tužilaštvo je preuzelo sprovođenje istrage, rekao je Beganović

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela je istragu terorističkog napada u Bosanskoj Krupi, u kojem je ubijen policajac Ozren Maran, a ranjen njegov kolega Avdo Hasanović.

Potvrdio je to u izjavi za Raport portparol Ministrastva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog Kantona (MUP USK) Adnan Beganović.

"Državna agencija za istrage i zaštitu preuzela je kompletnu istragu terorističkog napada u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi, odnosno sve će se raditi pod njenim nadzorom.

Međunarodna saradnja

Također, državno tužilaštvo je preuzelo sprovođenje istrage", rekao je Beganović.

Dodaje da su u istragu uključne i druge policijske agencije, među kojima Federalna uprava policije (FUP).

Iz FUP-a su potvrdili da su u saradnji sa MUP-om i Tužilaštvom USK poduzeli niz mjera.

"Prikupljene su određene informacije i saznanja u vezi sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu Bosanska Krupa koje su dostavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Federalna uprava policije je putem međunarodne policijske saradnje stupila u kontakt sa EUROPOL-om u cilju prikupljanja korisnih informacija u vezi profila na društvenim mrežama koje je koristio maloljetni izvršilac.

Istražitelji Federalne uprave policije kao i službenici Centra za forenziku Federalne uprave policije su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona vršili provođenje službene radnje otvaranja i pretresanja oduzetih mobilnih telefona koje je koristio maloljetni izvršilac krivičnog djela.

Policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili uviđaj profila na društvenim mrežama koje je koristio maloljetni izvršilac u cilju dokumentovanja krivičnog djela 'Terorizam'.

Pribavljeni podaci

Također su pribavljeni svi relevantni podaci od društvenih mreža koje je koristio osumnjičeni, te se radi na identifikaciji lica koja su bila u komunikaciji sa osumnjičenim licem", saopćili su iz FUP-a.

Maloljetnik (14) koji je upao u policijsku stanicu i nožem usmrtio Marana, a ranio Hasanovića, nalazi se pod kontrolom pripadnika MUP-a.

O statusu osam osoba, koje su uhapšene tokom prošle noći u akciji policije u Bihaću i Bosanskoj Krupi, a koja se dovode u vezu s napadom, Beganović je rekao:

"Oni su privedeni. Pod nadzorom su policijskih snaga MUP-a i nad njimase već provodi kriminalistička obrada".