ERMA

U Sarajevu promovirana 23. generacija magistranata Evropskog regionalnog master programa u jugoistočnoj Evropi

U Centru za interdisciplinarne studije "Prof. dr. Zdravko Grebo" Univerziteta u Sarajevu danas je svečano promovisama  23. generacija magistranata Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA).

Na svečanosti, koju je otvorila prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu Dženana Husremović promovisano je 14 magistara i magistrica. 

Zatim su uslijedila  obraćanja Alessandra de Giacoma, političkog službenika i kontakt osobe za ljudska prava u Delegaciji EU u BiH i Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, i Riccarda Righellija, prvog sekretara i šefa ureda za kulturu Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini.

Uvodno izlaganje na temu "Ljudska prava i obrazovanje" održao je  Roberto Vecchi, prorektor za nastavu i obrazovanje na Univerzitetu u Bologni.

Uime svoje generacije  studenata prisutnima su se obratili  Hana Huskić i Orestis Nicolaou, te  Lamija Kovačević i Chiara Maria Murgia,  kao predstavnice Alumni mreže ERMA programa i članice EAN vijeća.

Kodirektori programa, Marco Borraccetti i  Asim Mujkić podnijeli su izvještaj za akademsku 2023/2024. godinu i objavili imena studenata i studentica čije su teze izabrane kao najbolje u protekloj akademskoj godini, te dodijelili i druge nagrade.

ERMA program je zajednička inicijativa nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od svog osnivanja 2000. godine, podržava se evropskim finansiranjem, pri čemu je već više od decenije finansijska podrška EU (INTPA) obezbijeđena kroz Globalni kampus ljudskih prava.